BRNABIĆEVA OSUDILA SKANDALOZNU NASLOVNICU: Neko iz NIN stoji iza ove fotografije, pređena je crvena linija
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

zahvalila se na reakcijama

BRNABIĆEVA OSUDILA SKANDALOZNU NASLOVNICU: Neko iz NIN stoji iza ove fotografije, pređena je crvena linija

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da naslovna strana NIN predstavlja legitimizaciju toga da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću možete da uradite šta god hoćete i zahvalila Ringijeu, izdavaču tog nedeljnika, što je delovao odgovorno i promenio naslovnu stranu NIN-a.

Brnabić je rekla da naslovna strana NIN-a nije samo fotografija, već poruka za Vladu Srbije i poruka predsedniku Vučiću.

"Ako tužilaštvo ne misli da je ovo ozbiljna poruka i ne raspita se ko je poslao tu poruku, zbog čega, šta je iza te poruke i da li su je pratile neke konkretne aktivnosti... Ja ne mogu da se mešam u to. Mi smo shvatili poruku. Hvala vlasnicima što su reagovali, posebno onima koji nisu naši istomišljenosti. Mislim da je to jedini način da dođemo do toga da razgovaramo o rezultatima, a ne napadima u javnosti", navela je Brnabić.

Pokazujući izdanje NIN-a na kojem nije promenjena naslovna strana, a na kojoj je puška "uperena" u predsednika Vučića, Brnabić je rekla da će zauvek čuvati taj NIN, posebno kada bude pričala sa Tanjom Fajon, sa evroparlamentarcima, sa predstavnicima Evropske komisije i svima ostalima o slobodi medija i tome koliko su novinari u Srbiji ugroženi.

"I ovo se, pretpostavljam, zove slobodno novinarstvo. Ovo se zove nedeljnik u zemlji u kojoj ne postoji sloboda medija, u kojoj su novinari ugroženi, u kojoj je diktatura i u kojoj se novinari koji se ne slažu sa politikom Vlade Srbije i predsednika Vučića i gde se izuzetno plaše predsednika Vučića i vlade", ironično je prokomentarisala Brnabić.

Istakla je i da je videla objašnjenje glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Chulibrka da su "samo najmračnijim umovima mogli da padnu na pamet gadosti, koje se pripisuju redakciji NIN-a i da to nije njihova fotografija, nego Tanjugova".

Ona je dodala da je takvo pravdanje njoj izazvalo još veću sumnju u to šta su uradili s ovom naslovnom stranom i kakvu su poruku poslali.

Brnabić je ocenila da, ako to nije njihova fotografija, već izmenjena Tanjugova, to znači da je neko u NIN-u gledao stotine fotografija koje je Tanjug pravio sa tog događaja i onda izabrao jednu od njih.

"Onda su je kropovali, smanjili, tako da snajper bude uperen direktno u predsednika. To je ozbiljna namera. Birali su jednu između stotinu fotografija", rekla je Brnabić naglasivši da je originalna Tanjugova fotografija drugačija.

Premijerka je, stoga, upitala Chulibrka koja je poruka ove naslovne strane i zašto su on i njegovi saradnici od stotinu fotografija tražili jednu na kojoj je snajper uperen u predsednika države.

Na pitanje da li je neko iz vlade tražio da se povuče naslovna strana, Brnabić je rekla da nije i da je NIN sam doneo tu odluku.

Ona je zahvalila NIN-u što je bio dovoljno odgovoran da povuče spornu fotografiju, ali je naglasila da ceo urednički kolektiv nedeljnika stoji iza nje i poruke koju ona nosi.

"Iza ove poruke stoje ljudi koji iz nedelje u nedelju priređuju ovaj nedeljnik. Neka vlasnici vide šta će dalje, ja ću je čuvati", rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: Tanjug/ Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track