Najnovije vesti

BRNABIĆEVA OSUDILA SKANDALOZNU NASLOVNICU: Neko iz NIN stoji iza ove fotografije, pređena je crvena linija
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

zahvalila se na reakcijama

BRNABIĆEVA OSUDILA SKANDALOZNU NASLOVNICU: Neko iz NIN stoji iza ove fotografije, pređena je crvena linija

Politika

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da naslovna strana NIN predstavlja legitimizaciju toga da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću možete da uradite šta god hoćete i zahvalila Ringijeu, izdavaču tog nedeljnika, što je delovao odgovorno i promenio naslovnu stranu NIN-a.

Brnabić je rekla da naslovna strana NIN-a nije samo fotografija, već poruka za Vladu Srbije i poruka predsedniku Vučiću.

"Ako tužilaštvo ne misli da je ovo ozbiljna poruka i ne raspita se ko je poslao tu poruku, zbog čega, šta je iza te poruke i da li su je pratile neke konkretne aktivnosti... Ja ne mogu da se mešam u to. Mi smo shvatili poruku. Hvala vlasnicima što su reagovali, posebno onima koji nisu naši istomišljenosti. Mislim da je to jedini način da dođemo do toga da razgovaramo o rezultatima, a ne napadima u javnosti", navela je Brnabić.

Pokazujući izdanje NIN-a na kojem nije promenjena naslovna strana, a na kojoj je puška "uperena" u predsednika Vučića, Brnabić je rekla da će zauvek čuvati taj NIN, posebno kada bude pričala sa Tanjom Fajon, sa evroparlamentarcima, sa predstavnicima Evropske komisije i svima ostalima o slobodi medija i tome koliko su novinari u Srbiji ugroženi.

"I ovo se, pretpostavljam, zove slobodno novinarstvo. Ovo se zove nedeljnik u zemlji u kojoj ne postoji sloboda medija, u kojoj su novinari ugroženi, u kojoj je diktatura i u kojoj se novinari koji se ne slažu sa politikom Vlade Srbije i predsednika Vučića i gde se izuzetno plaše predsednika Vučića i vlade", ironično je prokomentarisala Brnabić.

Istakla je i da je videla objašnjenje glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Chulibrka da su "samo najmračnijim umovima mogli da padnu na pamet gadosti, koje se pripisuju redakciji NIN-a i da to nije njihova fotografija, nego Tanjugova".

Ona je dodala da je takvo pravdanje njoj izazvalo još veću sumnju u to šta su uradili s ovom naslovnom stranom i kakvu su poruku poslali.

Brnabić je ocenila da, ako to nije njihova fotografija, već izmenjena Tanjugova, to znači da je neko u NIN-u gledao stotine fotografija koje je Tanjug pravio sa tog događaja i onda izabrao jednu od njih.

"Onda su je kropovali, smanjili, tako da snajper bude uperen direktno u predsednika. To je ozbiljna namera. Birali su jednu između stotinu fotografija", rekla je Brnabić naglasivši da je originalna Tanjugova fotografija drugačija.

Premijerka je, stoga, upitala Chulibrka koja je poruka ove naslovne strane i zašto su on i njegovi saradnici od stotinu fotografija tražili jednu na kojoj je snajper uperen u predsednika države.

Na pitanje da li je neko iz vlade tražio da se povuče naslovna strana, Brnabić je rekla da nije i da je NIN sam doneo tu odluku.

Ona je zahvalila NIN-u što je bio dovoljno odgovoran da povuče spornu fotografiju, ali je naglasila da ceo urednički kolektiv nedeljnika stoji iza nje i poruke koju ona nosi.

"Iza ove poruke stoje ljudi koji iz nedelje u nedelju priređuju ovaj nedeljnik. Neka vlasnici vide šta će dalje, ja ću je čuvati", rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: Tanjug/ Sava Radovanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...