EKSKLUZIVNO! KURIR DOŠAO DO VAŽNOG DOKUMENTA Trgovac oružjem Tešić priznao: DIREKTOR MSP je naš čovek!
Foto: Interpol, Dokument

Svedočenje trgovca oružjem o vezi s političarem

EKSKLUZIVNO! KURIR DOŠAO DO VAŽNOG DOKUMENTA Trgovac oružjem Tešić priznao: DIREKTOR MSP je naš čovek!

Politika -

Strogo pov. Kontroverzni biznismen priznao da mu je Zoran Vujić iz Ministarstva spoljnih poslova pomagao prilikom dobijanja dozvola za izvoz
naoružanja, pokazuje dokument do kog je Kurir ekskluzivno došao

Kontroverzni biznismen Slobodan Tešić, najveći srpski trgovac oružjem, potvrdio je da je politički direktor Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Zoran Vujić „njegov čovek“. Tešić je, pokazuje dokument u koji je Kurir imao uvid, priznao da mu je Vujić pomagao prilikom dobijanja dozvola za trgovinu naoružanjem.

Vujić je upravo na Tešićevu urgenciju, kako je naš list juče pisao, pre dve godine postavljen na tu visoku funkciju u MSP. Njih dvojica već dugo sarađuju, i to još iz vremena dok je ministar spoljnih poslova bio Vuk Jeremić. Inače, Vujić je dugo bio u Jeremićevom kabinetu dok je ovaj bio ministar.

Zaposlio i ćerku

- Za dobijanje izvozne dozvole za Belorusiju, Tešić je naveo da mu je pomogao Zoran Vujić, pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije, za kojeg je rekao da je sada i on „njihov čovek“. U tom kontekstu Tešić je izneo i da će svoju ćerku, koja je završila koledž u Velikoj Britaniji, zaposliti na visokom položaju u MSP - navedeno je u dokumentu u kom se opisuje slučaj s početka 2012, kad je Tešić, preko svoje firme „Gravit limitid“ iz Limasola s Kipra, realizovao izvoz naoružanja za Belorusiju od oko 57.000 dolara. Isporuka je, kako se navodi, bila predviđena za pograničnu policiju Belorusije, od koje je Tešić očekivao veću narudžbinu.

U trgovinu oružjem Vujić je upleten i preko svog brata, a u bliskoj vezi je i s Jeremićem i Zdravkom Ponošem, liderom i potpredsednikom Narodne stranke.

foto: Interpol, Dokument

- Vujić, Jeremić i Ponoš godinama neguju veze, koje su i sada jake. A tu je i Tešić. Naime, sumnja se da Vujićev brat, koji živi u Čileu, s Tešićem i Ponošem diluje oružje, a pretpostavlja se da im je Jeremić svuda veza. Odatle se, verovatno, i finansiraju - ispričao je izvor Kurira i dodao da se Ponoš na svojim vizitkartama predstavlja kao „bivši načelnik Generalštaba“ kako bi imao bolji prolaz u svetu.

Bliski odnos

Vujić je, kako je Kurir juče pisao, u državnoj službi gotovo dve decenije, ali je uspon u karijeri imao u vreme bivše vlasti. Godinu dana bio je u kabinetu nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića, a onda je 2007. prešao u MSP kod Jeremića. Svih pet godina, koliko je Jeremić ministrovao, Vujić je bio uz njega - kao njegov prvi šef kabineta, a potom i njegov pomoćnik. Ponoš je od 2010, pošto je smenjen s mesta načelnika Generalštaba, udomljen baš u MSP, a uz Jeremića je ostao do dan-danas.

Ivica Dačić NALOŽIĆU ISTRAGU

foto: EPA / Koča Sulejmanović

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da Zorana Vujića nije on doveo u MSP:

- Zatekao sam ga u MSP, gde radi od 2001. Političkog direktora ne imenujem ja, nego generalni sekretar MSP Veljko Odalović. Ali posle ovog vašeg teksta daću nalog da se provere svi navodi i preuzeću sve mere ukoliko se ti navodi potvrde.

Veza sa „zemuncima“ ZLOUPOTREBA DRŽAVNE FUNKCIJE

Vujić je zloupotrebio državnu funkciju pošto je pokušao da odradi posao za Tešića pre dve-tri godine, kada je na Kritu zaplenjen brod s oružjem.

- Vujić je otišao u Atinu privatno, ali je od ambasadora Srbije tražio sastanak s grčkim ministrom pomorstva jer je hteo da u Tešićevo ime otkupi zaplenjeno oružje. Ambasador mu je, međutim, rekao da to ne može da organizuje jer za to ne postoji nalog MSP - ispričao je sagovornik Kurira i otkrio da je Vujić održavao vezu sa zemunskim klanom, čiji su pripadnici 2003. ubili premijera Zorana Đinđića:

- To se saznalo 2013, kad je trebalo da postane ambasador Srbije pri NATO, ali nije dobio agreman. Odbila ga je Španija jer je, dok se tamo usavršavao i radio, bio u bliskim vezama s pripadnicima zemunskog klana.

Slobodan Tešić

foto: Interpol

najveći srpski trgovac oružjem sa Vujićevim bratom i Ponošem diluje oružje potvrdio da je Vujić njegov čovek u MSP priznao da mu je Vujić pomogao 2012. prilikom dobijanja dozvole za izvoz urgirao da Vujić bude politički direktor MSP

Brat Zorana Vujića

foto: Shutterstock

živi u Čileu s Tešićem i Ponošem diluje oružje brat u MSP pomaže u vezi s dobijanjem dozvola za trgovinu oružjem

foto: Shutterstock

Zoran Vujić

foto: MSP

u MSP gotovo dve decenije, danas je politički direktor bio i u kabinetu tadašnjeg predsednika Borisa Tadića napredovao kad je na čelu MSP bio Jeremić, a njegova desna ruka Ponoš bio prvi Jeremićev šef kabineta, a potom i njegov pomoćnik

Zdravko Ponoš

foto: Beta / Dragan Gojić

bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije trguje oružjem s Tešićem i Vujićevim bratom, koji živi u Čileu na svojim vizitkartama se predstavlja kao „bivši načelnik Generalštaba“ kako bi imao bolji prolaz u svetu

Vuk Jeremić

foto: Beta / Miloš Miškov

ministar spoljnih poslova 2007-2012.prvi šef kabineta, a zatim i pomoćnik bio mu je Vujić od 2010. Ponoš mu bio pomoćnik u MSP, danas zajedno u Narodnoj stranci kontakte u svetu koristi za Tešićev, Ponošev i Vujićev biznis s oružjem svi zajedno zarađuju velike sume novca

Ekipa kurira / Foto: Interpol, Dokument

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track