VUČIĆ NAJAVIO: Vodoinstalaterima najveće plate
Foto: Printscreen/Tanjug

Dualno obrazovanje

VUČIĆ NAJAVIO: Vodoinstalaterima najveće plate

Politika -

Vučić je rekao da u dualnom obrazovanju nije važna samo diploma već šta neko zna da radi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da zemlje koje su uvele dualno obrazovanje napreduju daleko brže od onih koje to još nisu učinile i dodao da očekuje da u Srbiji primanja zanatlija budu drastično veća nego sada.

- Razmišljao sam da li je to stvar navika ili sistema? Da li je to stvar nečije prirode, pa je neko marljiviji, ili je to oblik društvene svesti koju baštine i religije. Ipak je to stvar sistema i mi Srbi ni u čemu nismo lošiji od drugih, ali samo to treba da sprovedemo - rekao je Vučić na konferenciji „Dualno obrazovanje - znanje za budućnost“ u Beogradu.

On je naveo da je pre nekoliko godina, kada je pričao o dualnom obrazovanju, „imao 15 dana najteže napade na svim naslovnim stranama“ i da su ga optuživali da ništa ne razume.

Vučić je rekao da u dualnom obrazovanju nije važna samo diploma već šta neko zna da radi.

- Mi već sada imamo muke sa stolarima, tesarima, zavarivačima, bravarima i sa još 33 zanimanja - rekao je on.

Ukazao je da na gradilištima, kao što je Beograd na vodi, već sada radi veliki broj majstora iz Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, čak i iz Rumunije.

- Gotovo da nemamo nezaposlenih zanatlija. Kod nas će uskoro vodoinstalateri biti najplaćeniji - rekao je Vučić.

Veliki pomak

OVE GODINE 6.100 ĐAKA U DUALNOM OBRAZOVANJU

Ove školske godine u Srbiji je 6.100 učenika uključeno u dualno obrazovanje, u 72 škole na 35 obrazovnih profila i u čak 880 kompanija.

Broj učesnika - učenika, škola i kompanija, kao i dualnih profila iz godine u godinu raste, pa je danas 10 puta veći u odnosu na početak.

Kurir.rs/ Foto: Printscreen/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track