DRAMATIČNO! MAĐARSKA DUPLIRA BROJ VOJNIKA NA GRANICAMA: Povećan priliv migranata izaziva drastične mere Budimpešte
Foto: EPA/Zsolt Szigetvary HUNGARY OUT

upućen novi kontigent u srbiju i severnu makedoniju

DRAMATIČNO! MAĐARSKA DUPLIRA BROJ VOJNIKA NA GRANICAMA: Povećan priliv migranata izaziva drastične mere Budimpešte

Politika -

Mađarska je odlučila da duplira broj vojnika na granicama zbog povećanog priliva migranata, i uputila novi kontigent policijaca u Srbiju i Severnu Makedoniju kao pomoć pograničnim policijama tih država.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

Državni sekretar mađarskog ministarstva odbrane Silard Nemet izjavio je selu Madaraš blizu granice sa Srbijom da će biti dupliran broj vojnika "zbog povećanog migrantskog pritiska". Tokom 2018. u tu zemlju ilegano je ušlo 390 osoba da bi taj broj prošle godine bio povećan na 3299, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Granicu će od sada čuvati oko 500 vojnika i pomoćnog osoblja a odluka će biti na snazi "dokle god to bude bilo potrebno".

Kontrola granice sa Srbijom na Tisi pojačana je i angažovanjem vojnog minolovca AN 2 "Baja".

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP/Petros Giannakouris

Istovremeno sa najavama o povećanju broja vojnika na granicama Budimpešta je u Srbiju i Severnu Makedoniju uputila novi kontigente policijskih snaga.

U Srbiju je upućeno 15 a u Severnu Makedoniju 30 policajaca koji će pomagati kolegama tih država u patroliranju državnim granicama, prevenciji ilegalnih prelazaka i hvatanju krijumčara umešanih u šverc ljudi.

Zajedno sa ljudstvom upućena su terenska vozila, termovizijske kamere i druga oprema za noćno osmatranja. To je četrdeseti po redu kontigent mađarske policije koji je upućen u Srbiju odnosno četrdeset peti kontigent koji odlazi u Makedoniju.

U novembru prošle godine na granici Srbije i Mađarske, kod sela Ašothalom i Čikerija otkrivena su dva tunela koja su služila za ilegalno prebacivanje migranata.

foto: Mađarska policija

Evropska agencija za granicu i obalsku stražu nedavno je iznela podatke da je tokom 2019. godine na takozvanoj Balkanskoj ruti uočen duplo veći broj ilegalnih prelazaka granica u odnosu na 2018.

Podatke o povećanom broju migranata potvrđuju i zvanični podaci iz Srbije.

(Kurir.rs/balcansec.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track