Dačić obavestio Ešton o namerama nove vlade

Dačić obavestio Ešton o namerama nove vlade

Politika -
Dačić je obavestio Ešton da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu, da je spremna za nastavak sveobuhvatnih reformi i da za to postoji široka podrška, zbog čega je dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU bila potvrda dosadašnjih napora Srbije

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić obavestio je danas visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton da je Srbija spremna da sprovede dogovore postignute u dijalogu Beograda i Prištine i da nastavi dijalog na političkom nivou.

U telefonskom razgovoru, Dačić je obavestio Ešton da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu, da je spremna za nastavak sveobuhvatnih reformi i da za to postoji široka podrška, zbog čega je dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU bila potvrda dosadašnjih napora Srbije, saopšteno je iz vlade Srbije. Ešton i Dačić dogovorili su i da se sastanu "odmah posle letnje pauze" u radu EU institucija.

Dačić je, kako se prenosi u saopštenju, visokoj predstavnici EU rekao da je do sada razgovarao sa veliki brojem međunarodnih i regionalnih lidera i da je svima preneo poruku da će Srbija nastaviti da bude pouzdan partner i stub mira i stabilnosti u regionu. On je, dodaje se, podvukao značaj regionalne saradnje i izrazio svoju i posvećenost nove vlade Srbije u uspostavljanju još tešnjih veza i bolje saradnje sa zemljama u regionu. U tom svetlu Dačić je izrazio i čvrstu nameru vlade Srbije da sprovede do sada postignute dogovore iz dijaloga i nastavi dijalog Beograda i Prištine na političkom nivou u cilju postizanja praktičnih i održivih rešenja koji vode normalizaciji života običnih ljudi koji žive na Kosovu, i Srba i Albanaca, dodaje se u saopštenju. Ešton je pozdravila formiranje nove vade Srbije, čestitala novoizabranom premijeru sa željom da se nastavi dosadašnja dobra saradnja i izrazila ličnu posvećenost i zalaganje za bolju evropsku budućnost naroda Srbije.

Ona je naglasila da pred ovom vladom stoje teški zadaci i da je EU spremna da podrži Srbiju u njihovom rešavanju. Istakla je značaj regionalne saradnje i neophodnost da se dijalog Beograda i Prištine nastavi što pre uz podršku i učešće Evropske unije. Dogovoreno je da se odmah posle letnje pauze u radu evropskih institucija organizuje susret visoke predstavnice Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i premijera Srbije u cilju nastavka saradnje i dogovora oko narednih važnih koraka na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track