Najnovije vesti

JOKSIMOVIĆ: Srbija dobija oko 200 miliona iz IPA 2019.
Foto: Zorana Jevtić

Ministar za evropske integracije

JOKSIMOVIĆ: Srbija dobija oko 200 miliona iz IPA 2019.

Politika

BEOGRAD - Evropski komesar proširenje Oliver Varhej i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisaće danas sporazum o projektnom finansiranju IPA 2019 u vrednosti od oko 138.5 miliona evra.

Joksimović je za RTS rekla da Srbija kao zemlja koja pristupa EU ima pravo na IPA fondove i da u proseku svake godine dobije oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava.

foto: Zorana Jevtić

"To je IPA za 2019. godinu u vrednosti od 138, 5 miliona evra. Pored ove podrške za 2019-tu godinu, za Srtbiju su predviđena sredstva za IPARD- podsticaj poljoprivredi - 40 miliona evra, podršku organizacijama civilnog dsrustva - 5 miliona evra i za sprecijalne mere - kao odgovor na migrantsku krizu - 27.5 miliona evra. Time ukupna podrška Srbiji iz budžeta EU za 2019. godinu iznosi 211 miliona evra. Od 138,5 osnovnog paketa imaćemo 76, 5 miliona za lokalni ekonomski razvoj i podsticaj, inovativnim preduzećima, malim i srednjim preduzećima", naglasila je ona.

Ističe da će značajan deo novaca biti usmeren na pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala - oko 18 miliona evra, kao i za prevenciju i reagovanje u vanrednim situacijama - oko 10 miliona evra i reforme u brojnim oblastima u vezi sa procesom prstupanja EU i učešća u proramima EU - oko 34 miliona evra.

"Mislim da će MUP ove godine najviše koristiti sredstva iz IPA fondova u smislu migracija, azila, borbe protiv organizovanog kriminala", rekla je Joksimović.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...