VUČIĆ VEČERAS U MINHENU SA GRENELOM: Tači je tamo, a možda dođe i Kurti
Foto: Zorana Jevtić

56. Minhenska bezbednosna konferencija

VUČIĆ VEČERAS U MINHENU SA GRENELOM: Tači je tamo, a možda dođe i Kurti

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se večeras u Minhenu sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, ambasadorom Ričardom Grenelom.

Vučić je, uoči puta u bavarsku prestonicu, gde će učestvovati na , najavio susret sa američkim diplomatom, kao i mogućnost potpisivanja sporazuma o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, ukoliko se, kako je istakao, do kraja dogovore svi detalji te inicijative i odgovarajućeg dokumenta.

Šta bi još moglo biti na diplomatskom stolu sa američkim zvaničnikom, predsednik Vučić nije mogao da precizira.

U Minhenu boravi i kosovski predsednik Hašim Tači, a možda se pojavi i premijer Aljbin Kurti, koji nastoji da deligitimiše Tačija kao glavnog pregovarača i da ga eventualno zameni u dijalogu sa Beogradom, mada se Kurtijevi, znatno tvrđi stavovi po tom pitanju, postepeno krune "u sudaru" sa stranim partnerima, a pre svega sa Grenelom, koji je, pored ostalog "blokirao" njegove ideje o reciprocitetu u zamenu za ukidanje taksi.

Prema Tanjugovim informacijama, susret sa Grenelom je, inače, samo prvi u nizu dogovorenih i mogućih sastanaka srpskog predsednika sutra u Minhenu, gde će se okupiti evropska, ali i "prekoatlantska" politička elita.

Prema diplomatskim izvorima, među Vučićevim sagovornicima biće vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker, kao i pojedini istaknuti američki senatori.

Takođe predsednik Srbije razgovaraće, između ostalog, sa šefom radne grupe za Zapadni Balkan u nemačkom Bundestagu Davidom Vadefulom, ali i savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost Janom Hekerom.

Susreti sa nemačkim zvaničnicima padaju neposredno posle jasnog signala zvaničnog Berlina da želi direktno da se uključi u proces rešavanja kosovskog pitanja, te razgovori sa kancelarkinim saradnicima predstavljaju dobru pripremu za susret predsednika Vučića sa samom Angelom Merkel, izvestan za mart mesec.

Vučića očekuju, zatim, razgovori sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem, kao i predstavnicima više evropskih zemalja, te sa Johanesom Hanom, zaduženim u Evropskoj komisiji za budžet i administraciju.

Predsednik Srbije učestvovaće i na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu "Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana", kao i na panelu sa investitorima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track