MALI U SKUPŠTINI: Ministar predstavio Predlog zakona o igrama na sreću
Foto: Marina Lopičić

Ministarstvo finansija

MALI U SKUPŠTINI: Ministar predstavio Predlog zakona o igrama na sreću

Politika -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se Predlogom zakona o igrama na sreću povećava stepen društvene odgovornosti priređivača igara na sreću i stvaraju se neophodni uslovi za uvođenje naprednijeg sistema nadzora, odnosno kontrole ostvarenog prometa.

Mali je naveo da se na taj način stvaraju uslovi za smanjenje sive ekonomije, navodeći da se istovremeno unapređuje i zakonski okvir za borbu protiv pranja novca i finansiranja terozima.

Kako je objasnio, da bi se smanjila siva ekonomija, efikasnije naplaćivali budžetski prihodi i da bi Uprava za igre na sreću mopgla uspešnije da obavlja nadzor predviđeno je uspostavljanje elektronskog sistema nadzora i obaveza je priređivača da koriste informaciono-komunikacioni sistem, koji omogućavaju čuvanje, arhiviranje i razmenu podataka elektronskim putem sa Upravom.

On je naglasio da je predloženi tekst zakona usklađen sa Zakonom o opštem upravnom postupku, čime se smanjuju troškovi administracije i troškovi priređivača, a ujedno pojednostavljuju upravni postupci, smanjuje obim dokumentacije, odnosno stavaju uslovi za elektronski sistem poslovanja (eUprava).

Ministar je poslanicima predstavio niz bilateralnih i ekonomskih sporazuma, kojima je usmerena veća pažnja na unapređenje trgovinske razmene, očuvanje životne sredine, uređenje zapošljavanja izdržavanih lica diplomatskih i konzularnih predstavništava, ali i na saradnju prilikom izgradnje, upravljanja, održavanja, rekonstrukcije i sanacije gasovoda koji prelazi preko državne granice sa Mađarskom.

Između ostalog, poslanici će razmatrati Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o kontroli i žigosanju predmeta od dragocenih metala, sa aneksima I i II, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Saveta ministara Bosne i Hercegovine i Vlada ostalih Strana Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa za region Jugoistočne Evrope.

Raspravljaće se i o unapređenju elektronskog poslovanja sa Crnom Gorom, jer je pred poslanicima i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u Republici Srbiji i usluga sertifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track