MINISTARKA ZA KURIR O ZAKONU O POREKLU IMOVINE Nela Kuburović: Imovina svih nas pod lupom
Ministarstvo pravde je predlagač zakona... Nela Kuburović, Foto: Marina Lopičić

Na čistac

MINISTARKA ZA KURIR O ZAKONU O POREKLU IMOVINE Nela Kuburović: Imovina svih nas pod lupom

Politika -

Jasno: Čelnica resora pravde kaže da pre svih treba preispitati one za koje postoji sumnja da su na nezakonit način stekli svoje bogatstvo, kao i ljude na važnim državnim i političkim funkcijama

Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu je pred poslanicima u Skupštini Srbije, a ministarka pravde Nela Kuburović u razgovoru za Kurir kaže da je svako od nas pod lupom ovog zakona, kao i da svaki građanin ima pravo, ako sumnja, da uperi prstom u bilo koga.

- Imovina svih onih za koje postoji sumnja da su nezakonito stekli svoje bogatstvo ili onih koji obavljaju važne državne i političke funkcije treba da bude preispitana pre svih. U svakom trenutku stojim na raspolaganju nadležnim organima da odgovorim na sva njihova pitanja u vezi sa imovinom koju imam. Svako od nas je pod lupom ovog zakona i svaki građanin ima pravo, ako ima sumnje, da uperi prstom u bilo koga - kaže Kuburovićeva.

Ovaj zakon će se baviti imovinom za koju ne može da se dokaže da je stečena na zakonit način (vidi okvir), a iako zvuči paradoksalno, ministri tvrde da su mirni i jedva čekaju da ih nadležni provere.

Mirni smo

U Skupštini Srbije pre dva dana ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da, po novom zakonu, prvo treba istražiti imovinu članova Vlade i svih njihovih porodica. Stefanović kaže da baš njegova porodica može da bude prva na listi za proveru. - Više puta dosad sam Agenciji za borbu protiv korupcije, medijima i javnosti predstavljao svoju i imovinu članova moje porodice, a radim to i svake godine u skladu sa zakonom. Sasvim je prirodno da Poreska uprava kontroliše svakoga, a da preventivno proveri i članove Vlade i naše porodice. Moja porodica i ja možemo da budemo prvi na listi za proveru - poručio je Stefanović.

Gotovo ista poruka stigla je i od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića. - Moliću, ako može, da budem prvi ili bar među prvima - naveo je Nedimović.

foto: Zorana Jevtić

Sve već prijavljeno

Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, tvrdi da je spokojan. - Monaški sam spokojan tim povodom - kaže Ružić, a na opasku da mu onda očito ne predstavlja problem dokazivanje kako je došao do sata „roleks“, čija je vrednost oko 9.500 dolara, on je odgovorio: - Slatko ste me nasmejali. Hvala vam puno.

Da je u svakom trenutku spreman da dokaže poreklo svoje imovine, tvrdi i ministar sporta Vanja Udovičić. - Pre ulaska u Vladu prijavio sam svu imovinu koju sam stekao tokom svoje karijere vrhunskog sportiste. Podržavam ovaj zakon i stojim na raspolaganju da odgovorim na sve zahteve - istakao je Udovičić.

Bele pare

I ministar prosvete Mladen Šarčević tvrdi da je sve stekao pre ulaska u politiku. - Svu svoju imovinu uredno sam prijavio i nemam nikakav problem sa poreklom. Sve sam regularno stekao od belih para, ja sam došao iz realnog sektora - navodi Šarčević.

Prema rečima Jadranke Joksimović, ministarke za evropske integracije, ovo je jedan od najvažnijih zakona kojim se potvrđuje opredeljenost Vlade za delotvornu borbu protiv korupcije. - Ne samo da podržavam već i očekujem obuhvatnu, celovitu i delotvornu primenu ovog zakona, na sve na koje se odnosi, naravno i na mene, kao i na sve druge kolege u Vladi - navela je Joksimovićeva.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović kratko je poručila da će moći da dokaže poreklo imovine, te da podržava striktnu primenu zakona.

ZAKON UKRATKO

  • Teret dokazivanja uvećanja imovine u odnosu na prijavljene prihode fizičkog lica je na Poreskoj upravi, a na fizičkom licu je teret dokazivanja da je na zakonit način steklo imovinu
  • Postupke će voditi posebno odeljenje, jedinica u okviru Poreske uprave
  • Uzima se u obzir celokupna imovina: nepokretne stvari, udeli u pravnom licu, oprema za obavljanje samostalne delatnosti, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac
  • Postupak utvrđivanja imovine i posebnog poreza pokreće se i vodi po službenoj dužnosti
  • Predmet ispitivanja biće imovina veća od 150.000 evra stečena za tri godine, a za koju vlasnik ne može da dokaze da je stečena zakonito
  • Po okončanju postupka, ako se utvrdi postojanje nezakonito stečene imovine, donosi se rešenje o utvrđivanju posebnog poreza
  • Predložena zakonska rešenja se odnose na sve građane
  • Ako se u postupku utvrđivanja imovine utvrdi postojanje osnova sumnje da je izvršeno krivično delo, jedinica PU o tome obaveštava policiju, tužilaštvo
  • Na imovinu, čije poreklo ne može da se dokaže, plaćaće se porez od 75 odsto od njene procenjene vrednosti
  • Nema vremenskog ograničenja za primenu zakona, zakon će se primenjivati retroaktivno

Nenad Popović

TREBALO I RANIJE

foto: Marina Lopičić

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ističe da je ovaj zakon trebalo da bude donet mnogo ranije. - Zalažem se za to da se prvo istraži poreklo imovine članova Vlade. Naravno, donošenje ovog zakona je samo početak ovog procesa - dodao je Popović.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track