PRIŠTINA NE MOŽE DA UCENJUJE TAKSAMA: Vučic najavio u narednim danima nova povlačenja priznanja Kosova
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

DIPLOMATIJA

PRIŠTINA NE MOŽE DA UCENJUJE TAKSAMA: Vučic najavio u narednim danima nova povlačenja priznanja Kosova

Politika -

VAŠINGTON - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja Kosova.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta / Emil Vas

Vučić je novinarima rekao da će Srbija obustaviti diplomatsku akciju na "odpriznavanju" nezavisnosti Kosova, ako i kada Albanci prestanu da traže da Srbija prizna Kosovo.

"Nemojte da tražite priznanje, mi nećemo da sprovodimo odpriznavanje. Ali, oni to nikada nisu hteli da prihvate", istakao je Vučić i dodao da Priština smatra da diplomatska akcija Srbije na odpriznavanju "vređa njihovu poziciju nezavisne zemlje".

Ako to vređa njihovu poziciju, kako onda traže da mi prekinemo ono što oni rade svaki dan, zapitao je Vučić i dodao da ćemo i dalje imati još takvih manjih ili većih uspešnih diplomatskih aktivnosti.

Ponovio je da je Srbija spremna za razgovore, ako Priština ukine takse.

"Kada povuku takse Albanci, spremni smo da govorimo o suštinskim stvarima", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA Andrej Cukic

Upitan da li očekuje nešto novo od Ričarda Grenela i Roberta O'Brajana, sa kojima se nedavno video u Minhenu, Vučić je rekao da očekuje da vidi kakve su im ideje za dalji tok razgovora o KiM i šta oni očekuju, da li će ukidati takse ili ne.

"Ja očekujem da će u kratkom roku biti novih povlacenja priznavanja Kosova, u narednim danima", naveo je Vučić.

Zanima ga, takođe, šta hoće Priština.

Čuo je, ističe, već deset puta Kurtija kako kaže da će "naterati Srbiju da prizna Kosovo".

"Polako sa tim. Polako sa tim da ste mnogo jaki, a mi slabi. Hajde da vidimo da li imate nešto drugo da ponudite...Na primer, svest da je potreban stvarni kompromis u razgovorima, a ne to da Srbija prihvata ulitimatume", poručio je Vucičh.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia, Marina Lopičić

On je rekao i da ne može da razume da se neko tako bahato ponaša, ali da je Priština navikla na takvo ponašanje jer je imala podrsku zapadnog sveta.

"Nadam se da to sada ulazi u drugačije vode, izbalansiranije, kao i da pristup SAD više nije jednostran, već višeznačan i da uzima u obzir interese Srbije više nego ranije", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track