ALJBIN KURTI NAŠAO NOVE SAVEZNIKE: S Nemačkom ide protiv Trampa
Foto: AP/Jacquelyn Martin, EPA/Valdrin Xhemaj, AP/Michael Kappeler

Otkrivamo: KO OHRABRUJE INAT KOSOVSKOG PREMIJERA

ALJBIN KURTI NAŠAO NOVE SAVEZNIKE: S Nemačkom ide protiv Trampa

Politika -

Vetar u leđa: Vlada u Prištini, zahvaljujući uticaju albanskog lobija, računa na podršku onih struktura u Vašingtonu i EU koje se protive ideji razmene i podele teritorija, ocenjuju upućeni u međunarodne odnose

Kosovski premijer Aljbin Kurti nije bez razloga toliko uporan u insistiranju na taksama na srpsku robu, uprkos sve žešćim pritiscima svog dosad glavnog saveznika - Amerike.

Kurti je za svoj ekstremno krut stav prema Srbiji obezbedio podršku nekoliko evropskih država, pre svega Nemačke. Zahvaljujući snažnom albanskom lobiju preko okeana i uticajnim političkim strukturama Amerike, uglavnom među demokratama, Kurti može da računa i na savezništvo Trampovih protivnika u SAD, otkriva Kurir.

Kosovski premijer se zato i oglušuje o jasne zahteve Ričarda Grenela, specijalnog savetnika predsednika SAD Donalda Trampa, da hitno, bez uslovljavanja, ukine takse na srpsku robu. Podsetimo, Kurti je najavio da će do 15. marta ukinuti takse, ali samo na sirovine, ali i najavio da će prema Beogradu uvesti recipročne mere - to podrazumeva i zaustavljanje kampanje Beograda za povlačenje priznanja Kosova. A za ljude iz Trampove administracije ovakav scenario ne dolazi u obzir.

- S druge strane, krut stav Nemačke po pitanju KiM se ne menja, što ide naruku Kurtiju, koji je praktično sa istim sponzorima nastavio politiku Ramuša Haradinaja - kaže naš izvor.

foto: Marina Lopičić

Medeni mesec

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveren je da SAD neće odustati od zahteva Prištini da ispuni uslove za nastavak dijaloga o kosovskom problemu. On, ipak, napominje da nema „nikakvih sumnji“ da u nekim zemljama EU postoje „određene simpatije prema Kurtiju“: - Dok čovek nije počeo da govori o formiranju „velike Albanije“, sad ih je malo sramota što su ga podržali kad je pobedio na izborima, ali to prođe. Medeni mesec uvek kratko traje.

foto: Kurir

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže za naš list da je Vučić uspeo da ubedi najvažnije ljude iz Trampovog tima da je za mir, stabilnost i napredak regiona neophodno postići kompromis i sporazum između Srba i Albanaca. - Kurti računa na podršku onih struktura u Vašingtonu i EU, pre svih Nemačke i Holandije, koje se protive ideji razmene i podele teritorija. Podsetiću i da je albanski lobi vrlo jak u Americi i njegov uticaj nikako ne treba zanemariti. Kurti računa da za SAD postoje mnogo važnija pitanja nego što su Balkan i Kosovo i da on time što ignoriše zahteve Grenela, Pompea i O‘Brajena neće snositi značajnije posledice. Dobijaće upozorenja i pretnje, ali ništa značajno se neće desiti. Kurti će pokušati da zateže i odugovlači što duže, jer će se od avgusta predsednička kampanja zahuktati, a interesovanje za rešavanje pitanja Kosova će splasnuti - ocenjuje naš sagovornik.

Glavni adut

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da Kurti računa na promene u SAD, a da mu iz EU najsnažniju podršku nesumnjivo pruža Nemačka: - Na delu je pokušaj Evrope da parira američkoj inicijativi za rešavanje kosovskog pitanja. Kurtiju se ne uklapa u priču američki stav koji uvažava interese Srbije i zato se on zdušno nada političkim promenama u Vašingtonu. Kurtiju je u Evropi glavni adut tvrd nemački stav koji je protiv bilo kakvog menjanja granica.

Udarac Kurtiju iz SAD

BLOKIRANO 200 MILIONA EVRA INVESTICIJA

SAD će obustaviti 200 miliona evra vredne investicije, što je prvi udarac vladi Aljbina Kurtija zbog odbijanja da ukine takse, javlja prištinski dnevnik Ekspres. List navodi da je šef programa „Milenijum čelendž korporejšen“ Šon Kernkros u telefonskom razgovoru obavestio Kurtija o toj odluci Vašingtona.

Politički cirkus

KOSOVSKI PREMIJER „ISPALIO“ TAČIJA

foto: EPA

Kosovski premijer potvrdio je, pa otkazao sastanak sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem samo nekoliko minuta pre početka, objavila je Gazeta ekspres. List piše da je Kurti odlučio da se ne sastane sa Tačijem uz obrazloženje da nije pozvan kao premijer, već kao predsednik pokreta Samoopredeljenje. Tači i Kurti su se od oktobarskih vanrednih parlamentarnih izbora prošle godine sastali samo jednom, i to na četiri minuta.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: AP/Jacquelyn Martin, EPA/Valdrin Xhemaj, AP/Michael Kappeler

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track