PREDSEDNIK SRBIJE OBRATIO SE NACIJI: Ovo su najnovije mere u borbi protiv koronavirusa!
Foto: Tanjug Printscreen

nove mere

PREDSEDNIK SRBIJE OBRATIO SE NACIJI: Ovo su najnovije mere u borbi protiv koronavirusa!

Politika -

Predsednik je ukazao da nam predstoje dve vrste bitki povodom korona virusa u kojima moramo da pobedimo, uz ocenu da je najvaženije da slušamo struku, a ne političare i medije.

"Jedna je bitka za očuvanje zdravlja naših ljudi, a pre svega najstarijih, koji su najugrožniji, ali koji su najdisciplinovaniji i najodgovorniji, ali koje korona virus pogađa najbrže i nažalost najefikasnije", rekao je Vučić.

Ističe da je zato važno da donesemo sve moguće mere u skladu sa onim šta kaže struka.

"A, ne šta bi želeli poltičari, mediji ili svako od nas što bi pomilsio zdravorazumski i skladu sa tim doneli smo nekoliko važnih mera", istakao je Vučić.

Zatražio sam formiranje dva krizna štaba, na čijem čelu bi bila Ana Brnabić. Za otklanjanje posledica ekonomske štete formiraćemo tim na čelu sa mnom. Vučić je istakao da aktuelnu tešku situaciju možemo da prebrodimo sako ako budemo jedinstveni i solidarni. Ono što građane najviše brine, rekao je, to je zdravlje.

"Pripremali smo se prethodnih godina", kazao je on podsećajući da je govoreno šta je sve učinjeno na obnovi klinika, zdrastvenih ustanova."Mnogo novca smo uložili i spremnije dočekali ove izazove nego najveći broj zemalja. Mi za razliku od nekih malih zemalja provodim testove. Imamo rezultate, manje teške. Suočavamo se sa velikom i teškom krizom i neće biti lakše u danima i nedeljama koje dolaze", naglasio je on.

foto: Tanjug Printscreen

Vučić je kazao da će biti i više slučajeva infekcije i oboljenja, a nesumnjivo i više onih koje ćemo da izgubimo, kao što smo izgubilu u sezonskom gripu, kardio -vaskularnih oboljenja i drugih bolesti. Sve možemo da prebrodimo samo ako budemo jedinstveni i solidarni, kazao je on.

Molim sve da ne napadaju lekare i ne nasedaju na lažne vesti i dezinformacije. Posebno se obraćam penzionerima, obezbedićemo za njih pomoć od 4000 dinara da kupe dodatna dezinfekciona sredstva.

Od sutra će samo tri ustanove u Srbiji biti nadležne za lečenje od koronavirusa, najavio je predsednik Vučić.

Lekarima povećanje plata za 10 odsto, penzionerima po 4.000 dinara pomoći

Predsednik je zamolio penzionere, kao najugroženije koronavirusom, da budu disciplinovani i odgovorni.

Istakao je da će jednokratnu pomoć, od najmanje 4.000 dinara penzioneri dobiti između 1. i 15. aprila, a cilj te mere je da mogu da kupe i dodatna dezinfekciona sredstva.

Lekarima i medicinskom osoblju od 1. aprila povećanje plata za 10. odsto.

"Infektivna klinika u Beogradu od sutra je jedina zadužena za lečenje od korona virusa. To je ona klinika koja je ostavljena u najstrašnijem stanju, a za koju sam nedvno položio kamen temeljac. Takođe, biće nadležni za korona virus Klinički centar u Novom Sadu i Nišu", objasnio je Vučić u obraćanju građanima.

"To su tri mesta koja će posebno da se bave korona virusom, a Infektivna klinika u Beogradu baviće se samo korona virusom", dodao je on.

Kazao je da država ima dovoljno kapaciteta, postelja i svega drugog. Istakao je i da hrane, što se vojske tiče, ima više nego ikada. Vučić je rekao da nećemo moći da izbegnemo krizu, jer se radi o globalnoj nesreći, ali smo uspešnije uspeli da zaštitimo ljude uz pomoć struke.

foto: Tanjug Printscreen

Važno je, kaže, da ljudi, koji do sada nisu kupovali ni pola kilograma, ne kupuju 20 kilograma brašna. "Samo nemojte na silu da pravimo zalihe, moraćete posle toga da bacate. Lično ću biti na čelu tima koji će se baviti ekonomskim posledicama", naglasio je on.

Predsednik navodi da pojedini traže da se zatvore škole, ali da stručnjaci kažu da ne treba i da ni Slovenija nije zatvorila škole, iako ima sedam ili osam puta više zaraženih nego mi, da nije ni Hrvatska zatvorila škole, niti Velika Britanija, koja ima daleko veći broj zaraženih od Srbije.

"Najlakše je da zatvorimo sve, ali treba postaviti pitanje kako ćemo da živimo i ko će da radi", zapitao je Vučić.

Kaže da će država napraviti da prodavnice budu pune.

"Mi smo danas napravili neku vrstu obaveze i za Galenka faramaciju, koji veliki posao za našu zemlju prave, da ne rade preko nekih drugih kompanija i za same maske, imaćemo dovoljno i epidemijskih maski i običnih i svega drugog, ali ne možemo kada neko kupi 100 asepsola i 100 litara alkohola".

Vucić je takođe apelovao na građane da ne veruju u priče kako ima na stotine mrtvih, kao sto su bile takve priče kada su bile poplave i da se posle pokazalo da ništa od toga nije bilo tačno.

"Pravovremeno ćemo vas izveštavati i nećemo od vas kriti ni teške posledice, a biće ih i moraćemo zajadnički da prođemo kroz njih", poručio je Vučić.

Kako je rekao, traži od građana samo disciplinu, odgovornost i poštovanje i poverenje u državu.

Pozvaću predstavnike lista koje izlaze na izbore da se dogovorimo da li je potrebno da pomerimo izbore

Predsednik je najavio da će posle posete Nemačkoj pozvati predstavnike svih izbornih lista koje planiraju da učestvuju na izborima.

Vučić je primetio da se sve političke stranke koje žele da učestvuju na izborima osećaju nelagodno da govore o izbornim temama.

"Posle posete Nemačkoj i Merkelovoj, a i zbog tema tih razgovora, KiM, put Srbije u EU, kao i koronavirus, zbog kojeg ću zamoliti za pomoć, biću slobodan da pozovem predstavnike svih izbornih lista koje planiraju da učestvuju na izborima da razgovaramo i da se dogovorimo o tome kako da organizujemo kampanju, kako da učestvujemo u kampanji i kada, u kom trenutku i da li je potrebno za pet, 10 ili 15 dana da pomerimo izbore", rekao je Vučić.

I korona virus će proći, a Srbija mora da živi i opstane i posle njega, rekao je Vučić i zato pozvao sve na solidarnost, ozbiljnost i racionalan pristup. On je najavio da će javnost na dnevnom nivou biti upoznata sa svim novim merama koje se preduzimaju i da će moći da se vidi koliko smo sazreli kao zemlja.

"Hvala vam što dobro razumete šta je to što država radi. Ovo je svetski proces i svetska muka. Borićemo se na najjači i najžesći način da sačuvamo svakog čoveka, svaku glavu u Srbiji. Molim vas za poverenje i racionalno ponašanje", rekao je predsednik.

Vučić je istakao da se mora sačuvati ekonomija i da se ne sme destiti da nas sačeka nova recesija, kao što je bila prethodnih godina i da imamo iste probleme. "Ovo je sada samo niz mera, od sutra će biti i novih mera. Dnevno ćemo više puta izveštavati, ali ne samo o obolelima, nego i onima koji su izlečeni", rekao je Vučić.

On je dodao i da do sada nije bilo prevelikih problema, ali da se oni ne mogu isključiti i da se samo zajedno mogu prevaziđi."Zajedno možemo sve", poručio je i pozvao sve na solidarnost, ozbiljnost i ljubav prema Srbiji.

"Verujte svojoj državi", poručio je predsednik građanima Srbije, zaključujući obraćanje javnosti.

Kurir.rs

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track