PRIŠTINSKA VLADA NE PRESTAJE SA PRLJAVIM IGRAMA! PREVARANT: Aljbin Kurti još nije ukinuo takse
Foto: Profimedia

TOTALNO NEFER

PRIŠTINSKA VLADA NE PRESTAJE SA PRLJAVIM IGRAMA! PREVARANT: Aljbin Kurti još nije ukinuo takse

Politika -

Iako je delimično ukidanje barijera na srpsku robu bilo najavljeno za 15. mart, do toga juče nije došlo. Tzv. premijer Kosova uputio je izvinjenje građanima

Iako je obećao da će 15. marta biti delimično ukinute takse na robu iz centralne Srbije, kosovski premijer Aljbin Kurti to nije ispunio! On se juče izvinio građanima, navodeći da nije uspeo da ubedi vladajućeg partnera DSK da delimično budu ukinute takse na robu iz centralne Srbije, i ponovio da je reciprocitet prava mera kojom bi trebalo delimično zameniti takse.

- Danas, 15. marta 2020. godine, trebalo je ukinuti stopostotnu taksu na sirovine uvezene iz Srbije. To se neće dogoditi. Žao mi je zbog toga. Još uvek nisam uspeo da uverim našeg partnera iz vladajuće koalicije DSK u ono u šta sam uveren - postepena zamena takse reciprocitetom je najbolji, najpravedniji i najkorisniji način - napisao je Kurti na Fejsbuku.

foto: AP/Markus Schreiber

Nakon toga se oglasio i predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), članice vladajuće koalicije, Isa Mustafa, koji je osudio „dogmatske i zavereničke stavove premijera Aljbina Kurtija“.

Mustafa je poručio da njegova stranka nikad neće pristati na delimično ukidanje takse na srpsku robu i na reciprocitet, na čemu insistira aktuelna vlada. Mustafa, naime, zagovara potpuno ukidanje taksa, kako to od prištinske vlasti traže i Sjedinjene Američke Države.

On je, takođe, upozorio i da bi narednih dana problemi sa snabdevanjem na kosovskoj teritoriji, zbog širenja koronavirusa, mogli biti povećani, posebno kad je reč o pšenici, brašnu i nekim drugim proizvodima, što govori, kako kaže, o paradoksu postojanja takse kao prepreke za slobodan protok robe. I potpredsednik kosovske vlade Avdulah Hoti zatražio je da taksa na srpsku robu bude ukinuta odmah, i to u potpunosti.

Usvojili dokument

REZOLUCIJA O RAZGOVORIMA S BEOGRADOM

Sa 57 glasova „za“ i pet uzdržanih, kosovska skupština usvojila je rezoluciju o razgovorima s Beogradom. Usvojenom rezolucijom tamošnja skupština ovlašćuje tzv. vladu Kosova da, kako je navedeno, „vodi razgovore sa Srbijom i postigne međusobno priznavanje Kosova i Srbije garantovanjem teritorijalnog integriteta Kosova“. Opozicija nije bila prisutna u raspravi.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track