VUČIĆ I SI DOGOVORILI SE O UDRUŽENOJ BORBI: Srbija nije i neće biti sama, hvala kineskoj braći na ogromnoj solidarnosti
Prijatelj naše zemlje... Si Đinping, Foto: AP/Xinhua/Yin Bogu

koronavirus

VUČIĆ I SI DOGOVORILI SE O UDRUŽENOJ BORBI: Srbija nije i neće biti sama, hvala kineskoj braći na ogromnoj solidarnosti

Politika -

Partnerstvo Srpski predsednik u telefonskom razgovoru zahvalio Kini na velikoj pomoći i bratskoj brizi za građane naše zemlje

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio se predsedniku Kine Si Đinpingu na odluci da ponudi pomoć Srbiji u zaustavljanju zaraze koronavirusom i „bratskoj brizi za građane naše zemlje“.

Vučić je juče u telefonskom razgovoru s kineskim predsednikom rekao da su građani Srbije, kada je u Beograd stigao prvi kontingent medicinske pomoći iz Kine, shvatili da u ovoj borbi nisu sami.

- Kada je na beogradski aerodrom 21. marta sleteo prvi avion sa velikom kineskom pomoći u medicinskoj opremi i materijalu, koji su pratili i kineski stručnjaci, probudio se novi optimizam i građani Srbije su znali da u ovoj borbi nisu i neće biti sami - naglasio je srpski predsednik.

Novi optimizam

On je Siju i kineskom narodu zahvalio i na donaciji u vidu dve laboratorije za borbu protiv kovida-19, koje počinju sa radom u Beogradu i Nišu i koje će nesumnjivo doprineti uspešnoj borbi Srbije protiv virusa. Vučić je zamolio predsednika Sija da pomogne Srbiji da nabavi dodatnu medicinsku opremu koja je neophodna u borbi protiv ove pošasti.

Pripreme u toku... Predsednik  Vučić uoči razgovora sa Sijem
Pripreme u toku... Predsednik Vučić uoči razgovora sa Sijemfoto: Instagram

Bliski uprkos geografiji

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva Srbije, Vučić je istakao da su građani Srbije posebno dirnuti ogromnim interesovanjem i solidarnošću kineskog naroda, koji se odražavaju porukama podrške, kao i donacijama upućenim preko srpskih diplomatskih predstavništava u Pekingu i Šangaju, što govori o izuzetnoj bliskosti i čeličnom prijateljstvu dvaju naroda, uprkos geografskoj udaljenosti. - Raduju nas vesti o normalizaciji situacije u Kini i o otvaranju grada Vuhana, koji je postao simbol snage i hrabrosti u borbi protiv pandemije. Srbija je sa strepnjom i dubokim saosećanjem i divljenjem pratila borbu koju su kineska država i Komunistička partija, kao i prijateljski narod Kine vodili sa snažnim udarom koronavirusa - poručio je predsednik i u ime građana Srbije i lično ime izrazio saučešće porodicama preminulih kineskih građana.

Do skorog viđenja

Vučić je naglasio da veruje da će, uz pomoć snažne kineske države, Srbija i svet pobediti koronavirus i istakao da se raduje nastavku saradnje kroz Mehanizam 17 plus 1 i inicijativu „Pojas i put“ i nada skoroj poseti kineskog predsednika Srbiji.

Predsednik Si je izrazio nadu da će se uskoro videti sa predsednikom Vučićem u Kini, a potvrdio je i svoj dolazak u zvaničnu posetu Srbiji. Si je poželeo srpskom predsedniku ličnu sreću i dalji uspeh u vođenju države i rekao da će Kina i Srbija umeti da prebrode sve ekonomske teškoće sa kojima se suočavaju usled krize izazvane pandemijom.

Žan-Klod Junker

EU ZAKAZALA, KINA USKOČILA

foto: EPA

Kina je u sadašnjoj krizi „vrlo vidljivo pomogla Italiji i još nekim članicama EU, a naročito državama koje još nisu članice, poput Srbije, gde Unija nije ispunila svoje obaveze“, ocenio je bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. - Kako u krizi izazvanoj koronavirusom, tako i bez nje već smo uočili vidljivu i neskrivenu želju, posebno Kine, da utiče na razvoj evropskih privreda. Kina se nada da će izvući korist iz ove naše situacije - izjavio je Junker. Ipak, on kaže i da će „zagrejanost“ Kine, kao i Rusije, splasnuti pošto su ministri finansija uspeli da usvoje paket vredan više od 500 milijardi evra hitne pomoći privredama članica Unije.

Bez prekida u dopremanju pomoći

POLETEO I 12. AVION ZA KINU

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Juče je s beogradskog aerodroma ka Kini poleteo 12. avion koji će dopremiti novi kontingent medicinske pomoći. „Erbas A330“, najveća letelica u floti, uputila se za Šendžen i u narednih nekoliko dana će se vrati u Srbiju s neophodnom opremom.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: AP/Xinhua/Yin Bogu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track