Najnovije vesti

SKUPŠTINA IZMENILA ZAKON O LOKALNIM IZBORIMA: Potpise overavaju i lokalne uprave
Foto: Marina Lopičić

izborni zakoni

SKUPŠTINA IZMENILA ZAKON O LOKALNIM IZBORIMA: Potpise overavaju i lokalne uprave

Politika

Skupština Srbije usvojila je danas zakone o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje je podnela Vlada Srbije.

Ti zakoni stupiće na snagu odmah, a ne, kao obično, osmog dana od datuma objavljivanja u Službeom glasniku. Ocenjeno je da su izmene donete iz "naročito opravdanih razloga" i da nema razloga da primena čeka.

Na današnjoj sednici nije pihvaćeen nijedan od predloženih amandmana na tražene izmene zakona. Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima biće omogućeno da se overa lista potpisa podrške obavlja ne samo kod javnog beležnika, već i u opštinskim i gradskim upravama.

Za izbor narodnih poslanika potrebno je 10.000 potpisa, a rokovi za predaju lista na oba nivoa su 15 dana pre održavanja izbora. Poslanički i lokalni izbori u Srbiji su zvanično najavljeni za 21. jun, ali uprkos tome ima zahteva opozicije da se odlože bar za jesen.

Skupština Srbije je donela i ;Odluku o promeni članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koju je predložila Socijalistička partija Srbije.

Takođe danas, Skupština je izglasala i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te je sa 30.000 na 50.000 dinara povećana minimalna kazna za nepostupanje po propisima nadležnih organa u zaštiti stanovništva.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...