VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Pozivam sve na izbore, nasilnike ćemo hapsiti, UCENE OPOZICIJE NEĆU PRIHVATITI! (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

obraćanje javnosti

VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Pozivam sve na izbore, nasilnike ćemo hapsiti, UCENE OPOZICIJE NEĆU PRIHVATITI! (KURIR TV)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je izjavio da se večeras održava skup u blizini Predsedništva Srbije večeras došlo oko 5.790 pristalica SNS i 65 pokreta Dveri.

"Kad nismo završili sa epidemijom iako je mnogo bolje nedopustivo je da svoje građane izlažemo opasnosti i želim da kažem nešto što će zvučati čudno. Nedaleko odavde se održava skup, 5.790 pristalica uglavnom SNS, i oko 65 ukupno pristalica pokreta "Dveri". Ovo ne govorim da bih se hvalio, nego da ih zamolim da se bar do kraja maja ne okupljaju. Organizator nije SNS, već neka organizacija, volim te ljude, ali znam da to nije bilo odgovorno ponašanje, što se tiče poziva. Hoćemo da štitimo zdravlje, potrebno nam je zajedništvo. Znamo mi ko je većina u Srbiji, pokazuje se na izborima a ne dok se još borimo sa epidemijom.

Predsednik je rekao da mu je drago što je poslanik Miladin Ševarlić prekinuo štrajk glađu a da je zamolio i poslanike SNS da i oni prekinu štrajk.

"Razgovarao sam sa poslanicima SNS, ovim putem ih molim da prekinu štrajk. Oni su zaista štrajkovali, sada već 35 sati, što nije lako, posebno za damu kao što je Sandra Božić i molim je da se vrati deci i da brine o njima. Biću malo oštriji, sa Martinovićem ću večeras obaviti razgovor, neću praviti cirkus kao neki drugi. Probaću da ga ubedim telefonom, ali neće biti jednostavno jer on veruje u razloge zbog kojih je krenuo u štrajk", rekao je on.

foto: Kurir TV

Reagujući na to što je lider Dveri započeo štrajk glađu sa zahtevom da vlast razgovara sa opozicijom, Vučić je objasnio da su njegovi politički protivnici već odbijali takav razgovor.

"Ja sam pozvao na razgovor toliko puta, oni su odbijali. Pozvao sam ih da dođu na razgovor u ponedeljak, opet nisu hteli. Na ucene i pretnje neću da prihvatim. Nasiljem se ne postiže ništa na političkoj sceni", rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je sve učesnike političkog života na predizbornu kampanju bez nasilja, uz poštovanje političkih protivnika, bez obzira na političku opciju. On je rekao, u obraćanju javnosti, da će izbori 21. juna biti prilika da svi građani izraze svoju političku volju, a političke partije da pokažu ozbiljnost i odgovornost.

"Da pokažu ozbiljnost i odgovornost, da pokažu koliko im je stalo do Srbije i da planovima i programima pridobiju poverenje građana", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

foto: Kurir TV

On je, kao predsednik Srbije, poželeo svima dobru sreću i uspeh na izborima, ali i zamolio za dve stvari: "Prvo, da izborna kampanja protekne bez nasilja i, drugo, da se pokaže puno poštovanje za političke protivnike, za one koji misle drugačije bez obzira na to kojoj opciji pripadaju", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je uhapšeno lice D.G. iz Novog Sada koje je iznosilo pretnje Jovane Gligorijević iz nedeljnika "Vreme", zamolivši da ne bude napada na novinare više.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije nije hteo da komentariše poteze lidera Saveza za Srbiju kao i njihove suprotne stavove koji se tiču izlaska na izbore u poslednje vreme.

"Ne želim da koristim ovo kao stranačku tribinu. Ovde se obraćam kao predsednik Republike. Moj posao je da štitim institucije. Ne pada mi na pamet da prihvatam bilo čije ucene, govorili su da će neko odavde ili odande nešto da me natera, Srbija je slobodna i suverena zemlja. Izašao sam svima u susret koliko god sam mogao. Izbori se održavaju onda kada je za to vreme", objasnio je Vučić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je komentarisao i napade na njegovu decu u pojedinim medijima, koji su učestali u poslednje vreme

"Što se tiče moje dece, ja znam kakvi su. Reč je o dvoje dobrih ljudi i jednom malom dečaku od tri godine. Pitajte sve ljude koji ih poznaju o kakvoj deci je reč. Ne one koji ih mrze, a ne poznaju, već sve one koji znaju kakvi su. Navikao sam na napade, moraju sva deca da se zaštite", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik je komentarisao izveštaj "Fridom hausa" o smanjenju demokratije u Srbiji, rekavši da je "neozbiljno štivo puno netačnosti". Ipak, on je objasnio da je to nevladina organizacija koja može da piše šta hoće

"Najsmešnije mi je bilo što su se za to štivo uhvatili protivnici Soroša, a on je jedan od finansijera te organizacije. Kontradiktornost je jasna", rekao je on.

Vučić je komentarisao i prebijanje poslanika SNS Marjana Rističevića ispred Skupštine Srbije, rekavši da ne želi da se meša u odluku Tužilaštva

"Svi smo videli šta je bilo, siledžijstvo i nasilje. Videćemo šta će biti odgovor", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track