MINISTAR MALI: Srbija iz krize izlazi kao pobednik!
Foto: Printscreen Pink

ministarstvo finansija

MINISTAR MALI: Srbija iz krize izlazi kao pobednik!

Politika -

LAZAREVAC - Ministar finansija Siniša Mali poručio je danas da Srbija iz krize, izazvane pandemijom korona virusa, izlazi kao pobednik, što, dodao je, ne bi bilo moguće da nije bilo truda i rada i zaposlenih u rudarskom basenu Kolubara i EPS.

Mali, koji je danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obišao novi kop Radljevo - Sever, u Kolubari, zahvalio je zaposlenima na zalaganju i na ljubavi prema svojoj zemlji.

Ministar je istakao da svi moraju da budu svesni da ceo svet prolazi kroz najveću i najtežu ekonomsku krizu ikada - na desetine miliona je nezaposlenih, privrede propadaju, fabrike se zatvaraju.

Takav najcrnji scenario se nije desio u Srbiji. Izašli smo sa pravim, sveobuhvatnim merama podrške onima kojima je to najpotrebnije, rekao je Mali.

Podsetio je da je država izdvojila 5,1 milijardi evra za podršku, oko 11 odsto BDP-a, jer je prihvatila da teret krize bude na njenim plećima, s obzirom da to može da izdrži, kako bi privreda preživela.

Mali je dodao da toga ne bi bilo da nije bilo reformi koje je Aleksandar Vučić pokrenuo 2014. godine i koje su dovele do toga da država ima zdrave i jake javne finansije i devizne reserve.

Ministar je podsetio i da je prvi kvartal, Srbija završila sa pet odsto rasta BDP, dok je u Evrozoni stopa -3,3 odsto, a u SAD još manja, te da ima dobru osnovu, i želju da bude prva u Evropi po stopi rasta.

Mali je poručio da je sledeći važan korak da se nastavi sa investicijama, sa projektom Srbija 2025, za koji je opredeljeno 14 milijardi.

- Želimo da ulažimo u infrastrukturu, puteve, bolnice, vrtiće, škole, vodovodnu i kanaližacionu mrežu, da izgradimo jeftine stanove za mlade, prosečnu penziju od 400 evra, a plate preko 900 evra, rekao je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track