Najnovije vesti

MIROSLAV LAJČAK O DIJALOGU: Mora se dovesti do kraja, sve strane spremne, čeka se samo da bude moguć i fizički susret
Ilustracija, Foto: AP Vadim Ghirda

intervju za podgoričku televiziju

MIROSLAV LAJČAK O DIJALOGU: Mora se dovesti do kraja, sve strane spremne, čeka se samo da bude moguć i fizički susret

Politika

BRISEL - Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak kaže su sve strane spremne na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a da se samo čeka da situacija sa virusom dozvoli fizički susret i nastavak razgovora.

"Ovoga puta moramo da dovedemo dijalog do kraja tako što ćemo postići sporazum koji će jednom i zauvek rešiti sva otvorena pitanja i normalizovati atmosferu ne samo između Beograda i Prištine već i čitavom regionu", kaže Lajčak.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta AP

Miroslav Lajčak je u gostovanju na TVCG naglasio da je u svakodnevnom kontaktu sa partnerima iz Srbije i sa Kosova i najavio da očekuje brzo pokretanje dijaloga o normalizaciji odnosa.

"Uzmimamo u obzir i politički kalendar u Srbiji i političku situaciju na Kosovu oko Vlade, ali glavni faktor je epidemiološka situacija koja mora da nam dozvoli da se sretnemo", kaže Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog i ostala otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu dodaje da je na Balkanu, osim korona virusa i opoziciju zahvatio "virus" bojkota izbora.

On naglašava da su izbori najdemokratskiji način pokazivanja ko ima podršku građana.

"Moramo jasno da kažemo da EU nema razumevanje za bojkot izbora niti u jednoj zemlji na Balkanu", poručuje Lajčak.

On dodaje da se izbori dešavaju pod nadzorom evropskih posmatrača koji daju svoju procenu o njihovoj legitimnosti.

"Ako verujemo u demokratiju i verujemo u demokratske institucije onda moramo da igramo po evropskim pravilima. Nekad se pobeđuje, nekada se gubi. Ne znači ako izgubimo da ne moramo da poštujemo pravila", ocenio je Lajčak.

Miroslav Lajčak je izrazio očekivanje da će rezulati izbora, koji se očekuju ove godine u više zemlja Zapadnog Balkna, imati "proevropski rezultat", jer "ne postoji bolja ponuda od one koju ima EU, a to je evropska perspektiva".

"Vi ste geografski, istorijski i mentalno zemlje koje su evropske i ne postoji bolja ponuda za vaše zemlje nego što je evropska ponuda", kaže Lajčak.

U razgovoru za TVCG Specijalni predstavnik EU je naglasio i stav da je pitanje slobode veroispovesti vrlo "osetljivo i emotivno" pitanje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

"Zato je bitno da se niko ne igra sa emocijama i da se sve dešava u zakonskom okviru, uz poštovaje ustava i da se traži rešenje koje će normalizovati atmosferu u društvu, a ne da se dižu strasti", zaključio je Lajčak.

Miroslav Lajčak je najavio da će od sledeće nedelje preći iz Bratislave gde se do sada nalazio zbog mera restrikcije kretanja u Brisel i konačno i fizički preuziti svoju kancelariju Specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...