LIDER DEMOKRATA NASTAVLJA S OBRAČUNOM: Lutovac saslušava članove Statutarne komisije, naredio da ih izbace iz stranke!
Izgubio kompas... Zoran Lutovac, Foto: Beta/Emil Vaš

Saznajemo

LIDER DEMOKRATA NASTAVLJA S OBRAČUNOM: Lutovac saslušava članove Statutarne komisije, naredio da ih izbace iz stranke!

Politika -

Čistka: Šef Demokratske stranke poslao pozive optuženim članovima partije za disciplinsku komisiju za 30. maj i traži od njih da spreme odbranu ili angažuju advokate (?!)

Zoran Lutovac, lider DS, i Dušan Kostadinović, predsednik Izvršnog odbora, ponovo su zaobišli sva pravila kako bi se obračunali s neistomišljenicima, a ovaj put na tapetu su članovi Statutarne komisije.

Kako saznaje Kurir, Kostadinović je zakazao sednicu IO i pozvao članove Statutarne komisije, koju je Lutovac nedavno raspustio, da dođu i izjasne se o disciplinskom postupku koji se vodi protiv njih.

Mimo svih procedura

Iako postupak za izbacivanje nekog člana stranke mora da pokrene opštinski odbor iz kog on dolazi, kako su odbori iz kojih su članovi Statutarne komisije to odbili, Kostadinović i Lutovac su rešili, mimo svih procedura, da se obračunaju s njima na sastanku IO.

Kurir je došao do poziva IO, koji je poslat 22. maja, za članove/članice protiv kojih se vodi postupak.

foto: Zorana Jevtić

- Sednica IO DS, na kojoj će se voditi rasprava u prvostepenom disciplinskom postupku protiv vas, po predlogu koji je podneo presednik DS Zoran Lutovac 20. maja 2020, zakazuje se za 30. maj 2020. u 15 časova u Beogradu, Nušićeva 6/2. Ovim vas pozivamo da prisustvujete raspravi ili date pisanu odbranu. U skladu sa članom 17 Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti članova DS (Pravilnik), možete pismeno ovlastiti drugog člana/icu Stranke ili advokata da vas zastupa u postupku - navodi se u pozivu koji je potpisao Kostadinović, kao i:

- Ovlašćenje se dostavlja do otvaranja rasprave i mora biti overeno u skladu sa zakonom koji reguliše overu potpisa, odnosno pečatom advokata ukoliko je zastupnik advokat. U skladu sa članom 16 Pravilnika možete predložiti izvođenje dokaza.

Prema rečima izvora našeg lista, sve ovo je protivno Statutu.

Bez odgovora

- Pokrenut je postupak za izbacivanje članova Statutarne komisije iz stranke, njih sedam. Taj postupak, za svakog člana ponaosob, morao je da pokrene opštinski odbor iz kog dolazi, a ne IO. Kako su svi opštinski odbori to odbili - Pančevo, Zemun..., dali su Kostadinoviću da završi posao. Sve procedure su ovde prekršene. Statutarnu komisiju bira Skupština stranke i njih niko nije mogao da razreši do sledećeg sastanka tog tela. Evo kako Lutovac zamišlja vladavinu prava - dodaje izvor našeg lista iz vrha DS.

Zoran Lutovac nije odgovorio na poziv Kurira.

Šta ovi rade?

SEDNICA GO POMERENA ZA DAN IZBORA

Sednica GO DS, koja je trebalo da bude održana polovinom marta, pa zatim najavljena za 31. maj, ponovo je odložena - za 21. jun, dan održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora. Kako su preneli mediji, odabran je baš taj datum kako bi demokrate zasedanjem pokazale „da izbori za njih ne postoje“. Isto tako, navodi se da nema uslova da se sednica održi 31. maja jer GO ima 400 članova, a među njima ima starijih osoba. Međutim, istina je da je Lutovac pomerio sednicu kako bi uspeo sebi da obezbedi većinu u ovom telu.

- Lutovac nema većinu u GO i zato je tražio pomeranje sednice da bi kadrovskim rešenjima promenio raspored snaga. Te priče da nema uslova, pa se zato odlaže sednica, jednostavno ne stoje jer je on i pre dve nedelje znao koliko mu članova ima GO i koja je struktura, a uostalom, i druge stranke održavaju svoje sednice GO, pa nikom ništa - dodaje naš izvor.

Kurir.rs/ K. Blagović Foto: Beta/Emil Vaš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track