MARKO ĐURIĆ: Ilegalan postupak Prištine, zahtevam međunarodne sankcije
Foto: Marina Lopičić

Direktor Kancelarije za KiM

MARKO ĐURIĆ: Ilegalan postupak Prištine, zahtevam međunarodne sankcije

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je povodom informacije o odluci vlade u Prištini, koja, kako ističe, predstavlja potpunu zabranu za srpsku robu, da je reč o ataku na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba.

Đurić, istovremeno, zahteva hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog ovakvog ilegalnog postupka.

"Odluka vlade privremenih institucija samouprave u Prištini o trgovinskoj blokadi, odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja eskalaciju 'rata sa zdravim razumom', koji se mesecima vodi iz Prištine", istakao je Đurić u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da zahteva hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog ovakvog ilegalnog postupka, protivnog svim domaćim i međunarodnim normama.

"Srbija ostaje u potpunosti posvećena slobodi protoka robe, ljudi i kapitala, kako na svojoj teritoriji, čiji je Kosovo i Metohija nesumnjivi deo, tako i u regionu", dodao je.

Uveren je, takođe, da će politika taksi, blokada i šovinističkih barijera, koje pogađaju i obične građane i privredu, uskoro postati stvar prošlosti.

Portal Kosovo onlajn objavio je, pozivajući se na nezvanične izvore da je vlada u Prištini večeras usvojila niz mera koje podrazumevaju obavezu za preduzeća iz Srbije da ubuduće obezbede dozvolu za svako vozilo sa robom za Kosovo, kao i zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track