Najnovije vesti

MILION EVRA ŠTETE NA DNEVNOM NIVOU: Ministar Ljajić govorio o poslednjem potezu Prištine
Foto: Zorana Jevtić

I POLITIČKA ŠTETA OGROMNA

MILION EVRA ŠTETE NA DNEVNOM NIVOU: Ministar Ljajić govorio o poslednjem potezu Prištine

Politika

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić kaže da će "mere reciprociteta" potpuno zaustaviti trgovinu, kao i da poslednji potez Prištine predstavlja par ekselans političku odluku koja će izazvati veliku štetu.

Doći će do dodatne štete, jer se 60 odsto ukupne robe, što se tiče sirovina, uvozi iz Srbije, a krajnju cenu plaćaju potrošači, rekao je ministar za RTS.

Ljajić je ukazao da danas 20 kamiona čeka na Merdaru, a 40 na Rudnici.

Dodaje da je milion evra šteta na dnevnom nivou.

"Neka roba je išla na Kosovo, imali su interes da je prodaju, a sada će sve stati, na godišnjem nivou 500 miliona evra će biti šteta", kaže Ljajić.

Govoreći o tome da li će mere biti ukinute, Ljajić kaže da veruje da će biti suspendovane na četiri meseca, i da od toga zavisi dalji epilog.

"Politička šteta je ogromna, zaustavljene su regionalne inicijative, Cefta je na infuziji, trgovina treba da ide bez obzira na nerešen status Kosova", rekao je Ljajić.

"Bili smo spremni da razgovaramo o vancarinskim barijerama", kaže Ljajić i pojašnjava da se to odnosi na akcize na brašno i blokovsku robu, ali da Beograd nema sagovornika u Prištini jer su odluke politickog karaktera.

Ne veruje da ce se nešto pozitivno desiti za četiri meseca. Ljajić smatra da su u ovoj atmosferi pozicije dijametralno suprotne i da nema politickog autoriteta koji može da stane iza ovoga.

"Ovo je jedna ozbiljna kriza autoriteta kada govorimo o EU i drugim organizacijama", smatra Ljajić.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je u emisiji "Oko ekonomije" da je poruka da ako oni priznaju "Republiku Srbiju", mi moramo da priznamo samoproglašenu "Republiku Kosovo".

"Videćemo da li je ovo taktička ili dugoročna mera - ovaj reciprocitet. Albanci sve rade u dogovoru, oni uvek igraju toplo-hladno. Ovo je stvaranje osnove da nova vlada ima bolju startnu poziciju pred eventualni nastavak razgovora sa Beogradom ", ocenio je Drecun.

Ukazuje da je važno kakav će nova kosovska vlada zauzeti stav o taksama i reciprocitetu, jer u takozvanoj vladi će biti DSK, koji se zalaže da se postupi kako kaže Vašington.

"Ne znam kakav ce biti kompromis, jer tu je i Haradinaj", kaže predsednik Odbora za KiM.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...