ODLUČENO, BIĆE TO KUM TAČI: Predstavljaće Prištinu u dijalogu sa Beogradom, evo zašto! Samo na ovo ne sme da pristane
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

prištinski mediji pišu

ODLUČENO, BIĆE TO KUM TAČI: Predstavljaće Prištinu u dijalogu sa Beogradom, evo zašto! Samo na ovo ne sme da pristane

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači predstavljaće Prištinu u pregovorima sa Beogradom, odlučeno je u petak prilikom usvajanja novog programa vlade u Prištini, prenosi Koha ditore.

Tačiju, koji je viđen kao "kum" formiranja nove izvršne vlasti, kako se dodaje u tekstu prištinske "Kohe", ova uloga je dodeljena u juče usvojenom programu vlade. "Stranke u dijalogu koje pregovaraju biće vlada koja odgovara skupštini, dok predsednik predstavlja zemlju na osnovu ustavnih nadležnosti", navodi se u sedmom poglavlju programa vlade, koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine.

Dokument u koji je "Koha" imala uvid, sadrži ukupno 58 strana i samo u ovoj tački se pominje uloga predsednika privremenih prištinskih institucija. U dokumentu u kojem su zacrtane smernice nove vlade, stoji da se neće prihvatiti kao rešenje opcija "korekcija granica", prenosi Kosovo onlajn.

Mediji pišu da će na osnovu tog programa, pre početka dijaloga, biti pripremljena platforma za ovaj proces, koja će precizirati ciljeve koji treba da se postignu konačnim sporazumom, pitanja koja treba uključiti, kao i izveštavanje i transparentnost tokom procesa postizanja sporazuma.

Vučić: Tači bi da bude veći Albanac od Kurtija

Tači bi da bude veći Albvanac od Kurtija, kaže predsednik Aleksandar Vučić povodom ideje Hašima Tačija o pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu i dodaje da su takve izjave prosto - smešne. Vučić je za TV Prvu rekao da ne zna kako bi drugačije, ozbiljno, prokomentarisao te reči. Možda bi, kaže, pošto je u toku izborna kampanja, mogao da kaže da ćemo mi da pripojimo Srbiji Valonu i Elbasan, ali da ne može da bude neodgovoran kao Tači, kojem je to, kaže, dozvoljeno. Predsednik je dodao da ne želi da gubi vreme na takve izjave, i da ga pre svega zanima šta može da uradi za srpski narod, kako da se sačuva državna teritorija i nacionalni interesi. - A, to...neko mašta.. Nemojte da se junačimo, rekao je Vučić. On je ponovio da očekuje da će biti pokušaja u narednih godinu dana da se pitanje KiM reši, a da li će se i rešiti - ko to zna, primećuje.

Hoti: Cilj je da uklonimo sve prepreke za nastavak dijaloga

Novi kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da njegova vlada ima za cilj da ukloni sve prepreke za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Hoti je za program Glasa Amerike na albanskom jeziku rekao da veruje da će razgovori s Beogradom biti vrlo brzo obnovljeni, dodajući da bi mere reciprociteta koje je uvela Priština mogle uskoro da budu ukinute, kako bi bio omogućen nastavak dijaloga.

"U narednim danima donećemo potrebne odluke kako bismo otklonili prepreke i omogućili dijalog, jer imamo dogovor s našim međunarodnim partnerima. Ako dijalog ne bude uspešan, mi zadržavamo pravo da izričemo recipročne mere protiv Srbije i drugih zemalja, ako se tako nešto smatra neophodnim", rekao je Hoti. Na pitanje da li će od Beograda tražiti nešto zauzvrat, Hoti je odgovorio da očekuje da Srbija prestane s kampanjom za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Hoti je ponovio da se nova vlada protivi ideji razmene teritorija, odnosno promene granica, prenosi Kosovo onlajn. Dodao je da će insistirati da i SAD i EU budu uključeni u proces dijaloga s Beogradom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track