OVAKO LIDER SSP VARA SVOJE SIMPATIZERE:„Smenio“ Bastaća da bi ovaj izašao na izbore! ĐILASOVA FARSA
Foto: Ana Paunković

Raskrinkan

OVAKO LIDER SSP VARA SVOJE SIMPATIZERE:„Smenio“ Bastaća da bi ovaj izašao na izbore! ĐILASOVA FARSA

Politika -

Igra - To što je Đilas smenio šefa beogradskog odbora SSP, samo je dobro osmišljen manevar kako bi zajedno zadržali vlast na Starom gradu, a prividno ostao pri ideji bojkota, tvrde upućeni

Lider SSP Dragan Đilas, koji navodno bojkotuje predstojeće izbore, pokušava na sve načine da sakrije da u pojedinim opštinama njegovi poslušnici zapravo izlaze na njih. Tako je pre dva dana napravio pravu farsu i „smenio“ predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća, koji učestvuje na izborima u toj opštini, iako ovaj dvojac sve radi u dogovoru, tvrde upućeni.

Naime, to što je Đilas u subotu smenio Bastaća sa čela beogradskog odbora SSP i na njegovo mesto postavio Borka Stefanovića, samo je dobro osmišljen politički manevar kako bi Đilas i ekipa zadržali vlast na Starom gradu, a pred svojim pristalicama ostali pri ideji bojkota.

Velika enigma

- Đilasu su puna usta kritika i navodnih razloga za bojkot izbora, poput navodno loših izbornih uslova, a zapravo je činjenica da njegovi puleni idu na izbore tamo gde cene da mogu da pobede, tj. ostanu na vlasti. S druge strane, zagovaraju bojkot i ne idu na republičke izbore jer su svesni da su im šanse nikakve - priča sagovornik Kurira upućen u dešavanja u SSP.

foto: Printscreen

Sociolog i analitičar Vladimir Vuletić kaže za Kurir da su Đilasovi postupci zaista velika enigma.

- Dve su mogućnosti za takvo delanje - jedna je da je Đilas naprosto svestan da njegova politička budućnost zavisi od toga hoće li bojkot koji zagovara uspeti i s tim u vezi je od početka imao nameru da izgradi čvrstu organizaciju koja će biti lično njemu odgovorna, a svaka neposlušnost je nešto što se ne prašta, te otud Bastaćeva smena. No, tu je i druga mogućnost, da pokušava da igra duplu igru i da s jedne strane preko Bastaća, s kojim je navodno u sukobu, dobija glasove tamo gde misli da može i da zadrži pozicije moći, dok se istovremeno predstavlja kao dosledan ideji bojkota, iako nije. A motiv za zadržavanje funkcija tamo gde može svakako je finansijski - smatra Vuletić.

foto: Printscreen

Sve zbog para

I dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić smatra da Đilas bojkotuje izbore jer je svestan da nema dovoljnu podršku, dok njegovi bliski saradnici, navodno na svoju ruku, izlaze gde misle da mogu da prođu.

- Mislim da je i finansijski i politički jedini čovek koji može da preživi bojkot Dragan Đilas, dok su svi drugi seli i sračunali da, ako bojkotuju, nestaju sa političke scene. Ovako pak imaju šansu da, ako uđu u Skupštinu, dobiju nešto novca iz budžeta i to je jedan od razloga zašto se osuo taj bojkot. Đilas, s druge strane, zna da postoji rizik da ako izađe i slabo prođe, to znači njegov politički kraj - kaže Šćekić.

Crno na belo

NA LISTI ZA STARI GRAD SVE BASTAĆEVI LJUDI

Dokaz da Marko Bastać izlazi na izbore u Starom gradu jeste i spisak kandidata za odbornike koji se nalaze na listi Grupe građana „Srce grada“, a koji su redom njegovi bliski saradnici. Samo neki od njih su aktuelna Bastaćeva odbornica Milica Vulić, Nikola Rodić, koji je trenutno zaposlen u toj opštini, Milan Cerovac, član Đilasove SSP, te Boba Ilić, odbornik sa Bastaćeve liste, Ognjen Ovrizović, član „Bastaćevih čuvara“, Mirjana Damjanović, takođe odbornica sa Bastaćeve liste, kao i Nada Bošković. Tu su i inspektor iz Starog grada Branislav Vuković, zatim Branislav Cincar, Saša Bjelica, Milica Žegarac... - svi Bastaćevi saradnici.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track