ĐURIĆ: Imamo resurse i uticaj da budemo petostruko uspešniji od Prištine
Foto: Printscreen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

ĐURIĆ: Imamo resurse i uticaj da budemo petostruko uspešniji od Prištine

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Beograd ima kapacitete, resurse i diplomatski uticaj da bude petostruko uspešniji u akciji otpriznavanja nego Priština u akciji priznavanja nezavisnosti Kosova i ocenio da je jasno da se ne može računati da će Priština poštovati bilo kakav dogovor.

Đurić je rekao da je tim na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem doveo do toga da 18 država povuče priznanje Kosova, a da Priština nije imala nijedno novo priznanje, kao i da je sprečeno članstvo u Unesko, Interpol i druge svetske organizacije.

On kaže i da nema sumnje da oni koji su pre 20 godina podržavali nezavisnost Kosova to i danas čine.

"Ja očekujem i zahtevam od svih njih da rade na kredibilitetu dijaloga, da održe lekciju kada je potrebno svojim pionima u Prištini", kazao je Đurić.

On je naveo da Avdulah Hoti izjavom da će sa međunarodnim partnerima Priština nastaviti da lobira za članstvo u međunarodnim organizacijama, iako je prekid te kampanje bio uslov za nastavak dijaloga, pokazao da ne poštuje reč koju je javno dao predstavnicima SAD i EU, te da im je na taj način udario politički šamar.

"Mi nismo iznenađeni time, ali nećemo ćutati na pokušaje Prištine da postane članica međunarodnih organizacija, odgovorićemo petostruko jače i na prvu državu koja ih prizna, ako se to desi, pet puta više država će povući priznanje Kosova", rekao je Đurić.

Govoreći o razgovorima u Briselu prošle nedelje, Đurić je rekao da ceni nastojanje i napore posrednika da nakon 20 meseci obnove dijalog.

Istakao je, međutim, da je Beograd došao pripremljen, da je za svaku temu imao vodeće eksperte u timu, spremne predloge i dokumentaciju, a da je Priština bila nespremna da razgovara o nekim temama, negirala da postoje problemi, poput problema raseljenih.

"Zvaničnici Brisela će privatno, kad nema javnosti i kamera, da kažu da bi ljudi iz Prištine morali ozbiljnije da pristupe, da se pripreme, da nije dobro da ne žele da razgovaraju o ekonomiji", rekao je Đurić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track