Poslanici odali počast žrtvama Oluje
Foto: Tanjug

Počela rasprava o amadmanima

Poslanici odali počast žrtvama Oluje

Politika -
Skupština Srbije nastavila je danas sednicu raspravom o 47 amandmana podnetih na izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je danas sednicu raspravom o 47 amandmana podnetih na izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS). Na početku rada, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović pozvao je poslanike da minutom ćutanja odaju počest stradalima u u akciji "Oluja" pre 17 godina u Hrvatskoj.

Odbor za finansije prihvatio je amandmane Ujedinjenih regiona Srbije, Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine kojima je zatraženo brisanje člana 18. izmena zakona koji je predviđao mogućnost indirektnog kreditiranja države kupovinom hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu.

Tim članom je bila utvrđena mogućnost da centralna banka kupuje državne hartije od vrednosti, što znači da je postojala mogućnost masovnog štampanja novca, odnosno da se devizne rezerve NBS troše za finansiranje države, lokalnih samouprava ili javnih preduzeća.

Odbor za finansije juče je prihvatio ukupno pet amandmana poslanika, a dva amandmana predložio je Odbor za finansije. Poslanici opozicije ocenili su u načelnoj raspravi da su izmene Zakona o NBS predložene radi smene guvernera Dejana Šoskića i dovođenja partijske ličnosti na čelo te institucije dok je vladajuća većina to negirala, kao i navode opozicije da se predloženim rešenjima urušava nezavisnost NBS.

Dosadašnji guverner NBS Dejan Šoškić u četvrtak je podneo ostavku navodeći da predložene izmene Zakona o NBS ugrožavaju nezavisnost rada te finansijske institucije. Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je danas da bi parlament mogao već u ponedeljak da izabere novog guvernera, ako predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas predloži kandidata za tu funkciju.

11.15 - Ružić: Cilj zakona nije da smeni rukovodstvo NBS

Poslanik SPS Branko Ružić izjavio je da je uveren da javnost Srbije nije shvatila predlog izmene i dopuna zakona o Narodnoj banci Srbije kao način da se smeni ili imenuje bilo kod od funkcionera u centralnoj banci.

On je novinarima u Parlamentu na pitanje da li izmene i dopune imaju smisla kada je guverner podneo ostavku rekao da je odluka Dejana Šoškića lični čin, a da izmene i dopune zakona s druge strane donose novu kompomentu odgovnosti centalnoj banci.

"One pored samostalnosti i nezavisnosti donose novu komponentu, a to je odgovornost NBS prema građanima Srbije kao nosiocima suvereniteta, tako da naravno ovaj zakon ima smisla", kazao je Ružić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track