O MANDATARU, VLADI, POLJOPRIVREDI, KORONI...

NEDIMOVIĆ U USIJANJU NA KURIR TELEVIZIJI: Pustite "selektora" Vučića da odredi mandatara! Predsednik nikad ne hvali

Politika -

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović bio je gost večerašnjeg "Usijanja" na Kurir televiziji.

Nedimović, kao prvi na listi SNS-a na parlamentarnim izborima, u javnosti slovi za kandidata za novog premijera Srbije i upravo tom temom je počeo gostovanje u "Usijanju".

"Izborni proces je gotov. Jesam ja bio prvi na izbornoj listi, naš posao je bio da napravimo što bolji rezultat za listu 'Aleksandar Vučić - za našu decu'. Sve ovo sad što se spekuliše, isto vam dođe. Pustite čoveka da odradi posao koji mu je Ustavom predviđen i da odredi mandatara", rekao je na početku Branislav Nedimović.

On je dodao da o novom mandataru ne razgovara ni sa kim, pa ni sa kolegama, čak ni usput, na hodniku.

"Ljudi moji, zna se čiji je to posao. To rade kladionice i teoretičari. Koga, fudbalskim žargonom rečeno, selektor odredi, taj će biti mandatar".

foto: printskreen Kurir

Nije želeo da se bavi spekulacijama ni na pitanje da li bi prihvatio premijersku funkciju ukoliko bi mu bila ponuđena.

"Ja se ne bavim stvarima 'šta bi bilo, kad bi bilo'. Ja se sada bavim samo svojim resorom. Nije kraj sveta ni ako budem samo običan član SNS".

Nedimović je i u nastavku razgovora korsitio fudbalsku terminologiju, pa je rekao:

"Naš posao je da trčimo i igramo za tim, a selektor bira".

Ne tako davno predsednik Aleksandar Vučić je izjavio: "Nedimović je dobar momak i zato je prvi na listi. Za njega ne može niko ništa da kaže",

"Stavio bih tačku na to", nadovezao se ministar poljoprivrede.

foto: printskreen Kurir

Pomen preuzimanje ministarva finansija doneo mu je širok osmeh na lice.

"Svašta sam čuo ovih dana, ali to još nisam. Ako bude, vi ste mi doneli muštuluk", obratio se Nedimović voditeljki "Usijanja".

Ne bi imao ništa protiv ni da se zadrži u resoru kojim trenutno upravlja.

"Poljoprivreda nikad nije bila lak resor. Ona je bila tačka na koju su mnogi u prethodnih 20 godina gubili podršku naroda. Razgovarali smo s kim god je bilo neophodno. Kad s ljudima razgovarate, može se doći do zajedničkog rešenja. Da ne pričam samo o lepim stvarima, mi sad imamo realan problem na tržištu Srbije sa goveđim mesom, čija cena raste. Država je u poslednjih osam meseci intervenisala na tržištu razmenom kukuruza za goveđe meso. Pomoći ćemo ljudima koji se bave najtežim delom stočarstva da se smanji pritisak na tržištu", kazao je Nedimović i dodao:

"Ako me budu zvali za bilo šta, daću sve od sebe da pomognem, gde god budem mogao, makar samo podrškom u javnosti".

foto: printskreen Kurir

Vlada mišljenje da je u poslednje četiri godine uradio dobar posao, ali nema problem da kaže da je možda nešto moglo i bolje.

"S obzirom na to šta sam nasledio... Mi nismo imali tržište na koje možemo da izvezemo meso... Moglo je i bolje. Bilo je različitih okolnosti koje su uticale. Šta nismo uspeli? Krivo mi je najviše što, kada smo prošle godine u julu dogovorili izvoz svinjskoj mesa u Kinu, to nismo realizovali, a nismo zbog okolnosti koje su nastupile. Od pre tri dana možemo da izvozimo u Kinu, pa i u Indiju, a to su dve najmnogoljudnije zemlje sveta. To nismo mogli još od vremena, što bih ja rekao, Tite".

Priznaje i da ima nešto što uvozimo, a ne bi trebalo.

"Ima, iz Kirgistana uvozimo pasulj, jer je jeftiniji nego da ga proizvedemo. Postoje kulture kod nas sa kojima u tehnološkom smislu nismo odmakli u odnosu na pre 20, 30 godina. Mi imamo mnogo više izvoza u BiH i Makedoniju nego što uvozimo, ali moramo i mi nešto od njih da uvezemo, iako nam se u tom trenutku čini nelogičnim, ali to je stvar otvorenih granica".

foto: Kurir

Nedimović je govorio i o epidemiji korona virusa kod nas. O redovima za PCR test rekao je:

"Ako hoćete na more, stojite u redu na Torlaku. Ako ste bolesni, ne čekate u redu".

Bio je na čelu Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug i to u vreme kada je Niš bio žarište.

"Da je valjalo ne bi meni zapalo! Kažu vam predsednik ili premijerka 'idi reši ono tamo', ne pitaš nego ideš da radiš. Trudio sam se da stanovništvo Niša što pre učinimo bezbednim. Kad smo zatvorili 'Čair', koji je bio simbol borbe u Nišu, tu sam zajedno radio sa dr Kisić, dr Tiodorovićem i drugim lekarima, kao i sa policijom, vojskom, BIA... Ja sam bio samo dirigent koji je upravljao procesom. Samo se trudim da uradim posao".

foto: Kurir

Oko formiranja vlade Branislav Nedimović kaže:

"Predsednik je bio jasan - vlada sa manjinskim strankama ili široka koncentraciona vlada. Ja sam u ovom poslu skoro 20 godina, a naučio sam da racio i hladna glava moraju da budu ispred emocija. U skladu s tim donećemo odluke".

Sa Šapićem ili Dačićem?

"Kad bih rekao emociju - rekao bih sam (da SNS pravi Vladu). Kad bih rekao racio - reći ću vam narednih dana", nastavio je Nedimović.

Ostaće upamćen i zbog toga što je kao ministar poljoprivrede "izdržao" četiri godine, što nikome nije uspelo već 22 godine.

"To je turbulentan proces. Mi smo se trudili da poljoprivredu vratimo u fokus, jer je važna u kontekstu BDP i naše tradicije, i da je podignemo na stepenik više, ali i da ima više poštovanja prema njoj. Ranije je bilo vlada, od 2020. pa nadalje, u kojima je poljoprivreda služila za potkusurivanje. Onda je 2016. SNS rekla da želi da preuzme odgovornost za poljoprivredu".

foto: Kurir

Premijerka Ana Brnabić je nedavno izjavila da nisu svi ministri obavljali dobar posao...

"Ja nisam premijerka, ne znam šta je mislila. Imam dobar odnos s premijerkom i sa svima u vladi. Ne mogu ja da budem i Dejan Stanković i onaj što trči na terenu. Ja trčim".

Nedimović je više puta pohvalio voditeljku emisije “Usijanje” Ivanu Majstorović da nikada nije razgovarao sa upornijim i bolje pripremljenim novinarom.

foto: Kurir

Svojevremeno je sarađivao sa DS...

"Ja ne znam ko je DS. Ne stidim se ničega što sam radio. Sada na to gledam kao na ludost, ali u tom trenutku je to bila realnost. Zato kažem, stavi se u moje cipele, a ne da komentarišeš posle deset godina. Meni to deluje kao pluskvamperfekat, davno prošlo vreme".

Ponosan je na to što je u Sremskoj Mitrovici nezaposlenost smanjena sa 39 na samo četiri odsto, što smatra i svojim uspehom.

"Predugo sam u ovom poslu, osećam narod. Ja sam prošao svaku razvojnu fazu, od mesne zajednice. Kad sve vidite, možete bolje da percipirate".

foto: printskreen Kurir

Ranije je Nedimović izjavio da očekuje bolju "cifru" izvoza u avgustu nego prošle godine.

"Sa aspekta trgovine granice su sve vreme bile otvorene. Imali smo kumulativno 110.000 tona većeg izvoza pšenice u aprilu i maju. Ima zemalja koje nemaju hranu za sebe, pa u kriznim situacijama je velika potražnja za osnovnim namirnicama. Maline smo uspeli sve da prodamo, cena je sada veća, jer ih nema", poručio je Nedimović i poentirao, ponovo fudbalskim rečnikom:

"Svet je prost. Kao igra Bajerna sinoć".

Na pitanje da li ima ambiciju da bude trener, ali ne košarkaški kao Aleksandar Vučić, već fudbalski, odgovorio je:

"Kako čovek želi da se obrazuje, svi to okrenu naopačke... Jednom sam vodio utakmicu međuopštinske lige i nije to za mene. Mnogo je lakše igrati nego voditi. Ne vidim ja sebe u tome".

Vraćajući se na priču o poljoprivredi, rekao je:

"Mi smo subvencionisali 500-600 traktora, i to 65 odsto. Ako košta šest miliona dinara, dobijete oko četiri miliona dinara".

Srbiji je najvažniji put ka Evropskoj uniji, a Nedimović se odavno zalagao za evropski put.

“Uhvatili ste me na krivoj nozi, nisam očekivao ovo pitanje. Nekada sam bio evrofanatik, a sada... Uh... Mnogo manji fanatik nego ranije. Bio sam nekoliko puta u Briselu i video realnost. Od 2021, da smo članica EU, za poljoprivredu bismo dobijali 1,6 milijardi evra godišnje! A naš budžet je 400 miliona. Poljoprivrednici bi me četiri puta više voleli. Da je sve do poljoprivrede, mi bismo vrlo brzo bili članica EU. Međutim, interesi najvećeg broja članica EU su dijametralno suprotni u odnosu na naše po pitanju Kosova".

Evo kako vidi nastavak dijaloga sa Prištinom:

"Kao nastavak beskonačnih pritisaka i ucena Srbije. Šta će biti u septembru? Sve će biti usmereno na pritisak na Srbiju. Za nas je Kosovo za veka deo Srbije".

Uvođenje taksi od strane Prištine skupo su nas koštale.

"Kolega Rasim (Ljajić) je izlazio sa podacima da smo gubili milion evra dnevno. Sada nas svakodnevno zovu za pšenicu i kukuruz, nemaju oni od koga da kupuju osim od nas, a moraju da jedu".

Priznaje da nikad nije dobio pohvale od predsednika Vučića.

"Naš selektor ne deli hvali često, ali kad ne kritikuje, to znači da je dobro".

Nedimović je prokomentarisao i nasilne proteste ispred Narodne skupštine usred epidemije.

"Ko misli da nasiljem može nešto da završi, grdno se prevario. Nekoliko dana pre toga su bili izbori, pa izađi na crtu. Ako vi doživljavate parlamentarizam i demokratiju kao upad u Skupštinu, napad na policiju, cepanje, paljenje, lomljenje"...

foto: printskreen Kurir

Osvrnuo se i na raspad Saveza za Srbiju.

"Savez sa Srbiju me podseća na seriju sa Srećkom Šojićem, jer ne znaju šta hoće i ne mogu da pređu “celzijus”. Razlika je u tome što je na kraju Šojić ispao pametan. Jednom sam rekao tom Obradoviću, mada sam možda preterao: 'Ajde napravi kućicu za psa. Ni to nije lako", rekao je Nedimović i nastavio:

"Čuo sam da su promenili ime. To me podseća na kriminalce koji menjaju ime da bi zavarali trag policiji. Tako i oni žele da zavaraju trag biračima. Ako je vama vrhunsko dostignuće da promenite ime ili da blatite svoje sapatnike, to jest saborce, onda ne znam šta da kažem".

Ne krije ni da je bio kritikovan od predsednika Vučića.

"Svaki igrač napravi grešku... Sećam se situacije sa višnjama, predsednik koji je mnogo iskusniji mi je ukazao na probleme koji mogu da iskrsnu sa višnjama i malinama. I mnogo sam mu zahvalan na tome", završio je priču ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track