MILORAD DODIK KATEGORIČAN: Nećemo priznati Kosovo uprkos ogromnim pritiscima
Foto: Tanjug Printscreen

PODRŠKA SRBIJI

MILORAD DODIK KATEGORIČAN: Nećemo priznati Kosovo uprkos ogromnim pritiscima

Politika -

Republika Srpska podržava politiku Srbije o pitanju Kosova I Metohije, čiju jednostrano proglašenu nezavišnost BiH neće priznati, uprkos snažnim pritiscima I zahtevima za promenu takvog stava, rekao je danas u Beogradu srpski član Predsednistva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na zajedniičkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa zvaničnicima Srbije rekao da razume složene okolnostima u kojima se Srbija nalazi zbog Kosova i Metoije.

"Mi podržavao štav Srbije, nismo priznali Kosovo i nećemo iako imamo ogromne pritiske zbog toga i stalno nam traže promenu stava", rekao je Dodik.

Istakao je da je Rezlolucja 1244 međunarodni akt, kao sto je i Dejtonski sporazum u okviru kojeg je Ustav BiH.

Razume, istakao je, podršku Srbije teritorijalnom integritetu BiH, ali je dodao da je status Republike Srpske predviđen Dejtonskim sporazumom I traže da to bude ispoštovano.

A, ako, kaže, to nije moguće razmišljaju o drugačijem statusu Republike Srpske.

Naglasio je da pritom ne razmišljaju o, kako je rekao, "dizanju puške" i da je upravo zato normalno da o tome razgovaraju I ovde u Srbiji, ali na svim drugim mestima.

Istakao je da bošnjački, odnosno muslimanski narod u Federaciji nema razloga da se boji RS, već vlasti u Sarajevu.

Bošnjaci su, naveo je, devistariali Hrvate u BiH toliko da žele da ih prevedu u nacionalnu manjinu, da ne budu više konstitutivan narod.

"To žele da urade i nama", jasan je Dodik.

Bošnjačkom rukovodstvu u Sarajevu je poručio da ako neko pomisli da može da devastira RS krajnjim ciljom - ratom to je njihov problem.

"Mi nećemo ratovati", rekao je Dodik i upitao ko je to ko bi u BiH mogao da odluči o agresiji na RS.

Istakao je i da je u RS vrlo dobro proučena Deklaracija bošnjačke SDA, kojoj prema njihovom planu nema RS.

"Mislite li da je to naivno… Nije i veoma smo zabrinuti zbog tog plana I zato insistiramo na sprovođenju Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH", kazao je Dodik.

Podsetio je da je američki ambasador u BiH nedavno rekao da je na "crnoj listi" SAD zato što ne dozvoljava transformaciju države u funkcionalnu BiH, a to, kaže, znači da nema RS.

"Nemamo razloga da isključujemo svoju zabrinutost I da ne obavestimo rukovodtvo Srbije o našem statusu", rekao je Dodik i poručio da je dužan da se bori za Republiku Srpsku, ali i da ima strah od neuspeha.

Uz zahvalnost Vučiću za sve što su on I njegov tim učinili za Republiku Srpsku i srpske opštine u FBiH, Dodik je istakako da su I raanije imali verbalnu podršku Beograda, ali da sa ovom vlašću RS oseća najveću podršku ikada.

Podsetio je da je Srbija najznačajnija zemlja i garant Dejtonskog sporazuma te da zato I treba da bude upoznata sa načinom na koji se on sprovodi u BiH.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track