BRNABIĆEVA AMERIČKOG AMBASADORA POVELA U VINČU: U arheološko nalazište biće uloženo 3 miliona evra (FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

kapitalni projekat od izuzetnog značaja

BRNABIĆEVA AMERIČKOG AMBASADORA POVELA U VINČU: U arheološko nalazište biće uloženo 3 miliona evra (FOTO)

Politika -

Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine je, kaže, obezbedio 475.000 dolatra za sanaciju klizišta na tom lokalitetu

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, nakon što je sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem obišla arheološko nalazište Vinča-Belo brdo, da je Vlada Srbije donela odluku da to nalazište proglasi kapitalnim projektom od izuzetnog značaja i da će u narednim godinama tu biti uloženo oko tri miliona evra.

Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine je, kaže, obezbedio 475.000 dolatra za sanaciju klizišta na tom lokalitetu.

- Nalazište predstvalja jedan od najznačajnijih lokaliteta na globalnom nivou. Niko od nas ne bi mogao da prepozna da je reč o veoma značajnom mestu, jer nismo navikli da čuvamo našu kulturnu baštinu, pa samim tim i svetsku. To je jedna od stvari koju smo zacrtali da promenimo, rekla je Brnabić novinarima.

Ona je navela da je srećna, jer je, kaže, vlada donela odluku da se arheološko nalazište Vinča-Belo brdo proglasi kapitalnim projektom od izuzetnog značaja koje će se, ističe, obnoviti i sistematski očuvati, ali i promovisati u svetu.

Zahvalila je ambasadorovom fondu za očuvanje kulturne baštine, jer su odlučili da opredele 475.000 dolara za sanaciju klizišta, i to je, kaže, nešto što znači i politički imajući u vidu da je ovo najveća podrška tog fonda u poslednjih 20 godina i jedan od 10 projekata u svetu za koji je izdvojen novac.

- Nastavljamo da ulažemo i prioritet je sada da saniramo klizište, rekla je premijerka, navodeći da je u toku izrada tehničke dokumentacije.

Ambasador Entoni Godfri rekao je da je Srbija veoma važna za SAD i dodao da je ponosan na odnose koji se razvijaju.

- Ovo mesto je važno, ne samo ne samo za SAD i Srbiju već za sve širom sveta, rekao je Godfri.

Višeslojni arheološki lokalitet Vinča-Belo brdo lociran je 15 kilometara nizvodno od centra Beograda u prigradskom naselju Vinča. Uz samo obalu Dunava, na uzvišici, ideolanoj za održavanje vansreijskih umetičnih događaja nalaze se ostaci drevne kulture.

Nalazište zahvata površinu od 25 ari sa ostacima verovatno najstarije neolitske civilizacije Evrope koja je svoj procvat doživela u period od 6200 do 4500 godina pre nove ere.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track