EVO ŠTA SADRŽI VAŠINGTONSKI DOKUMENT: Albanci vraćaju imovinu SPC, Priština pristupa mini Šengenu, grade se putevi...
Foto: AP

istorijski sporazum

EVO ŠTA SADRŽI VAŠINGTONSKI DOKUMENT: Albanci vraćaju imovinu SPC, Priština pristupa mini Šengenu, grade se putevi...

Politika -

PredsedništvO Srbije objavilo je fotografije sporazuma potpisanog u Vašingtonu. Na početku dokumenta akcenat je stavljen na normalizaciju ekonomskih odnosa dve strane.

Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) slažu se da unaprede ekonomsku normalizaciju odnosa čineći sledeće:

- Obe strane će sprovesti sporazum o auto-putu, koji je potpisan 14. februara 2020.

Kao dodatak ovome, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti u vezi sa opcijama kojima bi se infrastruktura železnice Beograd-Priština povezala sa lukom na moru na Jadranu.

- Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) radiće sa američkom Međunarodnom korporacijom za finansijski razvoj (EXIM) na memorandumu razumevanja kako bi se operacionalizovalo sledeće:

foto: Kurir

Auto-put Mir

Železnička veza između Prištine i Merdara

Železnička veza između Niša i Prištine

Obezbeđivanju finansija za podršku neophodnim zajmovima za male i srednje biznise (SME)

Dodatnim bilateralnim projektima

Stalno predstavništvo međunarodne, EXIM u Beogradu, Srbiji.

- Obe strane će uspostaviti i učiniti operativnim zajednički objekat na prelazu Merdare.

- Obe strane će se pridružiti i u potpunosti koristiti benefite ''''Zone mini-Šengena'''' koju su najavile Srbija, Albanija i Severna Makedonija u oktobru 2019.

- Obe strane će uzajamno priznavati diplome i profesionalne sertifikate.

- Obe strane će se složiti da rade sa američkim ministarstvom eneregetike i drugim merodavnim institucijama vlade SAD na izradi studije o izvodljivosti u cilju deljenja jezera Gazivode/Ujma, kao pouzdanog izvora vode i energije.

- Obe strane će diversifikovati njihove izvore snabdevanja energije

- Obe strane će u svojim mrežama mobilne komunikacije zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuje neproveren prodavac. Onda kada je takva oprema već prisutna, obe strane će se obavezati na njeno uklanjanje i druge napore na medijaciji da to bude učinjeno na vreme.

- Obe strane će povećati nadzor putnika u vazdušnom saobraćaju, deljenje informacija između sebe u okvirima šire američke saradnje na Balkanu. Strane će se obavezati na unapređivanje tehnologije za borbu sa nezakoinitim aktivnostima, sprovođenjem i operacionalizovanjem sistema za nadzor i informacije PISCES, APIS, ATS-G i SRTF, koje su obezbedile SAD.

- Obe strane se obavezuju da štite i unapređuju verske slobode, uključujući obnovljenu međuversku komunikaciju, zaštitu verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu. Strane se obavezuju da nastave povraćaj jevrejskih žrtava Holokausta.

foto: Kurir

- Obe strane se obavezuju na ubrazavanje napora na pronalaženju i identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju na identifikovanje i dugoročno sprovođenje trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljene osobe. Obe strane se obavezuju da uspostave mesto kontakta koje će koordinisati aktivnostima na ovim pitanjima između dve vlade i koje će na godišnjem novou davati informacije o broju rešenih slučajeva i onih koji su još uvek u procesu rešavanja.

- Obe strane će raditi sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi uticale da te zemlje dekriminalizuju homoseksualnost.

- Obe strane se obavezuju da Hezbolah u potpunosti svrstaju pod terorističku organizaciju i da u sklopu svojih jurisdikcija u potpunosti sprovode mere na restrikciji njegovih operacija i finansijskih aktivnosti.

- Kosovo (Priština) će se složiti da sprovede jednogodišnji moratorijum na zahtevanje člansta u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će se složiti da sprovede jednogodišnji moratorijum na njenu kapmanju povlačenja nezavisnosti i da se uzdrži od toga da zvanično ili nezvanično zahteva od bilo koje zemlje ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisno.

Oba sporazuma stupaju na snagu trenutno.

-Kosovo (Priština) i Izrael slažu se da se međusobno priznaju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track