VUČIĆ IZ VAŠINGTONA: Borili smo se za Srbiju! Sporazum dobar za obe strane, EU nije srećna
Foto: Screenshot Pink tv

ZAVRŠEN VELIKI POSAO

VUČIĆ IZ VAŠINGTONA: Borili smo se za Srbiju! Sporazum dobar za obe strane, EU nije srećna

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se Srbiji iz Vašingtona.

Vučić je juče u Beloj kući potpisao sporazum sa Prištinom o ekonomskoj normalizaciji, u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa, a danas je za televiziju Pink govorio o detaljima.

foto: Screenshot Pink tv

UŽIVO IZ OBRAĆANJA PREDSEDNIKA:

"Obraćam se građanima Srbije kojima polažem račune. Mi smo se borili. Domaćini su imali sluha. Sporazum koji imamo u rukama je izuzetno dobar za našu zemlju. Ne bih da iskazujem preterano zadovoljstvo da ne bih omalovažavao drugu stranu. Ovaj sporazum je dobar za obe strane. Budućnost mora da bude mir i stabilnost".

Vučić je pokazao fasciklu sa sporazumom koji je potpisao Tramp i drugu koju je potpisao on i istakao da smo faktički potpisali "razmenu pismena" sa Amerikancima.

foto: Screenshot Pink tv

"Juče sam rekao, ali nisam pročitao treću tačku. Ovde, između ostalog, stoji jasno: Američka razvojna fondacija dolazi samo u Srbiju, to će pomoći uvećanju našeg kreditnog rejtinga i podršku opstanku i razvoju srpske privrede kroz nove invensticije. To smo samo mi dobili, niko drugi na Zapadnom Balkanu. To će nam pomoći da mnogi ljudi ne ostanu bez posla. To će podstaći dolazak investitora u Srbiju".

Vučić se zahvalio Trampu, Grenelu, O'Brajanu, Džonsonu...

"Svako brisanje barijera, kroz inicijativu 'mini Šengen', koja je deo sporazuma iz Vašingtona, nama je u najvećem interesu".

"Sve što je za nas bilo loše pre 15, 20 godina, kada nismo imali nijednu fabriku, kada je sve uništeno da bi novac otišao u pljačkaške ruke onih koji su vodili zemlju. Sada nam ekonomija napreduje. Dobićemo ogroman novac kojim ćemo moći da finansiramo puteve, pruge, stadione, stanove"...

foto: Screenshot Pink tv

"Razumem ćutanje EU zbog ovog sporazuma, znam da nije srećna. Od EU možemo da očekujemo mnogo toga dobrog, ali ne oko Kosova".

"Sad kad imamo najbolje brojeve korone, svi o tome ćute. Ali to je naše licemerje".

"Bio sam primljen bilateralno kod predsednika Trampa i razgovarao o pitanjima važnim za Srbiju. Ako oni misle da sve o čemu smo pričali za nas nije važno, to nisu dobronamerni ljudi".

"Juče sam bio ponosan Srbin, jedan od retkih koji je imao čast da se nađe u Ovalnoj sobi, i to ne kao Aleksandar Vučić, već kao predstavnik Srbije. Srbiju nismo obrukali".

foto: Screenshot Pink tv

"Vreme je da naučimo da ne možemo samo da čekamo dan kada ćemo s nekim da se bijemo. Neću reći 'Zgazili smo Albance' ili oni nas. Raduje me što sam video u dobrom delu javnosti, naročito kod žena, što se osećaju sigurnim".

"Ovakav sporazum dugo nećemo dobiti, sa bilo kim o bilo čemu. Ako smem da kažem, naš tim je bio pripremljeniji. Jedna naša torba je bila teža od svih njihovih".

"Najskuplja srpska reč je: Budućnost"!

"Znam svako srpsko selo na Kosovu i skoro sva albanska, a onda slušam ljude koji teško da mogu i na karti da vam ih pokažu".

foto: Screenshot Pink tv

"Nadam se da će EU imati razumevanja. Znam šta nas očekuje u Briselu".

"Kada sam bio sam u Ovalnoj sobi, sedeo sam preko puta Trampa, a on na uzdignutoj fotelji. Kada smo svi bili tu, ja sam sedeo Trampu sa desne strane, što je dobar znak".

"U našem dokumentu nema reči o Izraelovom priznanju Kosova", rekao je Vučić i pokazao sporazum.

Na pitanje da li će se nešto promeniti ako se promeni američka administracija, Vučić je rekao:

"Ne verujem, Amerika je ozbiljna zemlja".

"Nisam lagao kada sam rekao da će biti iznenađenja u Vašingtonu, jer su tako govorili naši obaveštajni podaci".

Vučić sa celom srpskom delegacijom iz Vašingtona putuje za Brisel, gde ih u ponedeljak očekuju razgovori.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track