DETALJAN PLAN SASTANAKA Vučić danas i sutra u Briselu: Nastavlja se dijalog Beograda i Prištine
Foto: Screenshot Pink tv

DETALJAN PLAN SASTANAKA Vučić danas i sutra u Briselu: Nastavlja se dijalog Beograda i Prištine

Politika -

Predsednik Srbije sastaće se danas prepodne sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom za dijalog Beograda i Prištine i specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta Metjuom Palmerom.

Tema ovog sastanka biće dijalog Beograda i Prištine, do sada postignuto na sastancima sa obe strane Atlantika, kao i naredni koraci u ovom procesu.

Za nedelju uveče predviđen je sastanak predsednika Vučića s predsedavjućim Spoljopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidm Mekalisterom.

Razgovore o evrointegracionom putu Srbije Vučić će nakon Mekalistera nastaviti u ponedeljak ujutro s komesarom za prošrenje EU Oliverom Varhejijem. U diplomatskim izvorima u Briselu navode da će osnovna tema razgovora srpskog predsednika i evropskog komesara biti ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan, koji bi Evrpopska komisija trebalo da predstavi početkom oktobra.

Iz EU su za ponedeljak 7. septembra najavili i treću rundu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Srbije, koji predvodi delegaciju Beograda, sastaće se u ponedeljak oko 11.30 sa šefom diplomatije EU Žosepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

U nastavku dana u Briselu se očekuju trilateralni razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Avdulaha Hotija i EU posrednika u dijalogu.

Očekivanja Brisela su da se u ponedeljak na sastanku o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine otvore tri nova poglavlja: položaj nevećinskih zajednica, međusobna potraživanja i imovina.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track