Najnovije vesti

STANO: ZSO mora biti na stolu u Briselu, nema krize u dijalogu
Foto: Zorana Jevtić

STANO: ZSO mora biti na stolu u Briselu, nema krize u dijalogu

Politika

Portparol EU Peter Stano kaže da nema krize u dijalogu Beograda i Prištine i da proces u Briselu napreduje.

Kao konkretan primer toga, Stano navodi sastanak eksperata u ponedeljak 28. septembra.

"Dijalog nije u krizi, mi nastavljamo. EU je odlučna u tome, a imamo i jasne poruke dve strane da su posvećene nastavku dijaloga", kaže Stano.

Peter Stano je na pitanje na redovnoj konfrenciji u Briselu da li dijalog Beograda i Prištine ponovo ulazi u krizu i blokadu zbog odbijanja Prištine da razgovara o ZSO, kao temi koja je ranije dogovorena, odgovorio da će to pitanje svakako biti na stolu, ali ne u ponedeljak.

"Budimo potpuno jasni, ovo pitanje mora biti rečeno kao deo sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na prvom sastanku lidera u julu, a potvrđeno na poslednjem sastanku na najvišem nivou 7. septembra", navodi Stano.

On zaključuje da je namera EU da naporno radi i obezbedi najbolje usluge kako bi pomogla Beogradu i Prištini da prevaziđu bilo kakva neslaganja kako bi došli do konačnog i prvnoobavezujućeg sporazuma.

Peter Stano je najvio da će sledeći sastanak na najvišem političkom nivou imeđu predsednika Srbije Alksandra Vučića i premijera tzv Kosova Avdulaha Hotija održati po ustanovljnoj praksi nakon razgovora eksperta.

"Mi smo uvek zadovoljni kada možemo da najavimo da su se strene dogovorile da se sledeći sastanak održi bilo na nivo eksperta, glavnih pregovarača ili najvišem nivou na kome učestvuju predsednik Srbije i premijer Kosova", kaže Stano.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...