VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ŠEFOM HRVATSKE DIPLOMATIJE: Ni lak, niti prijatan razgovor, ali plodotvoran za oba naroda
Foto: Tanjug Printscreen

VAŽAN SUSRET U NOVOM SADU

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ŠEFOM HRVATSKE DIPLOMATIJE: Ni lak, niti prijatan razgovor, ali plodotvoran za oba naroda

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras da je sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom imao otvoren razgovor, tokom kojeg, kako je uveren, ni jednom ni drugom nije bilo preterano prijatno, niti suviše lako, ali su, naglašava, takvi razgovori uvek najplodotvorniji i najbolji.

- Ako ćete da se tapšete po ramenu i govorite kako je sve lepo, a znate da nije, onda ne mislim da od toga ima velike koristi - konstatovao je Vučić nakon otvaranja spomen doma bana Jelačića u Novom Sadu, ali je rekao i da neće komentarisati u detalje sve ono što je govorio gost iz Hrvatske.

Ali se, u tom kontekstu, osvrnuo i na Radmanovo spominjanje nestalih, da bi konstatovao da nije manje nestalih Srba od nestalih Hrvata, a da se, kako kaže, ne bi stekao pogrešan utisak da je reč samo o nestalim Hrvatima.

Veoma je važno, ističe, da se napravi pomak po tom pitanju, ne zbog naše evropske budućnosti, o kojoj je govorio hrvatski ministar, već zbog porodica stradalih u sukobima devedesetih - da mogu negde da zapale sveću.

Zato je važno da se uvećaju napori, podvukao je Vučić i dodao da smo se trudili i pokušavali da nađemo određene dokaze i to očekujemo od hrvatske strane.

- Verujem da će naše komisije nastaviti da rade po ovim pitanjima. Ako iz obe vlade budu vršili politički pritisak da se dolazi do rešenja i da se napreduje u toj vrsti dijaloga, verujem da će rezultati biti pozitivni, da će oba naroda te rezultate pozdraviti. Ne vidim da bi bilo ko mogao da ima bilo šta protiv - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da veruje da će konkretnim koracima, poput večerašnjeg, kao i svim što treba da se uradi zajednički u Jelačićevoj kući u Petrovaradinu, ali i po drugim jednako važnim ili važnijim pitanjima, to značiti "racionalno uplovljavanje u mirne i razumne tokove".

- To je od interesa za oba naroda. Mnogo smo manji, i jedni i drugi, nego što o sebi mislimo i važno je i dobro da što više zajednički istupamo i da gledamo u budućnost - rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija spremna da, već naredne nedelje, kada krene formiranje republičke vlade, kao i pokrajinske, kao i u lokalnim samoupravama, učini značajno lakši pristup predstavnicima hrvatske zajednice, u bilo kom delu Srbije.

- To je važno i dobra je poruka jer pokazuje kolika je naša otvorenost, a od njih možemo da imamo samo pomoć i podršku. Time pokazujemo koliko smo bolji kao društvo, društvo iskrenih odnosa i poverenja, a ne društvo u kojem ćemo da se gledamo preko plota, jer pripadamo različitim nacijama i veroispovestima - rekao je Vučić.

On je naveo da se razgovaralo i o ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju, konstatujući da smo izgubili godine i propustili šanse, ali da, ako budemo opredeljeni da sve to nadoknadimo, to možemo da uradimo u kratkom periodu.

- Razmenili smo poruke, Andrej Plenković meni, ja Plenkoviću i sve je bilo dobro - rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Tanjug/Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track