TAČI I VESELJI MUČILI SRBE I NELOJALNE ALBANCE: Sekli ih noževima, terali da siluju jedni druge i piju razređivač
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Profimedia

Monstrumi

TAČI I VESELJI MUČILI SRBE I NELOJALNE ALBANCE: Sekli ih noževima, terali da siluju jedni druge i piju razređivač

Politika -

Haška optužnica nekadašnje oficire terorističkog OVK tereti za zlodela nad 407 pritvorenika, od čega je najmanje njih 98 ubijeno. Lično su učestvovali u maltretiranju, pritvaranju...

Nekadašnji oficiri Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su pred Sudom za zločine OVK u Hagu za zlodela počinjena nad 407 pritvorenika u 34 nelegalna pritvora na Kosovu i Albaniji, od čega je njih najmanje 98 zverski ubijeno, navodi se u upravo objavljenoj haškoj optužnici.

Zločini su počinjeni u periodu od marta 1998. do septembra 1999, a optužnica ih (sve zajedno) u 10 tačaka tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Kako se navodi u optužnici, optuženi su neke pritvorenike sekli nožem, terali da piju razređivač umesto vode, da siluju jedni druge... Krivična dela su, u po pet tačaka, kvalifikovana kao ratni zločini i zločini protiv čovečnosti.

Cilj - uspostavljanje kontrole nad Kosovom

Za te zločine, po optužnici, Tači i ostali snose i individualnu i komandnu odgovornost - u tom periodu, obuhvaćenom optužnicom, Tači je bio politički komesar Glavnog štaba OVK, kasnije i zapovednik, Veselji šef obaveštajne službe, Seljimi glavni operativac, a Krasnići zamenik komandanta i portparol. Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade Kosova, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci. Cilj tog zločinačkog udruženja bilo je „postizanje i primena potpune kontrole nad celim Kosovom sredstvima koja su uključivala nezakonito zastrašivanje, zlostavljanje, podvrgavanje nasilju i uklanjanje onih koje su smatrali protivnicima“.

Dolijali... Tači, Krasnići i Veselji
Dolijali... Tači, Krasnići i Veseljifoto: EPA/VALDRIN XHEMAJ, EPA/Armando BABANI, Profimedia

Žrtve su bila „lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova - Srbi, Romi i Aškalije, katolici civili, za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima“. Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići ne samo da su „izdavali naređenja“ o tretmanu protivnika OVK nego su i „lično učestvovali u postupanju (prema njima) na terenu“, odnosno u „zastrašivanju, ispitivanju, maltretiranju i pritvaranju“.

Maltretiranje

Pripadnici OVK su, po optužnici, protivnike nezakonito hapsili i pritvarali pod neljudskim uslovima, prebijali ih i mučili, zlostavljali fizički i psihički i ubijali. U optužnici piše da su pritvorenici, većinom Albanci, stalno prebijani, vređani i na razne načine maltretirani. Neki su sečeni noževima i ranjavani hicima, a neki podvrgavani „simulaciji davljenja“. Jednom pritvoreniku su „vađeni zubi kleštima“, a drugi je, „kada je zatražio vodu, bio prinuđen da popije razređivač“. Dvojica pritvorenika su bila naterana da seksualno opšte pred ostalima.

Ubistva pritvorenih i otetih pripadnici OVK počinili su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Podujevu, Zlašu, Klečki, Prizrenu i Orahovcu na Kosovu i u Kukešu u Albaniji.

Sva imena pritvorenih i žrtava u objavljenoj optužnici su redigovana da bi se zaštitio njihov identitet. Na spisku poprišta ubistava u optužnici, najviše žrtava - 24, pronađeno je na lokaciji Volujak kod Kline, na kojoj su pripadnici OVK 1998. streljali otete Srbe.

Tači će se pred sudom u Hagu pojaviti u ponedeljak.

Branko Lukić

OPASNOST DA SVEDOCI BUDU ELIMINISANI

foto: Zorana Jevtić

Advokat Branko Lukić kazao je u emisiji „Usijanje“ na Kurir TV, komentarišući postupak protiv nekadašnjih čelnika OVK, da postoji realna opasnost da dođe do eliminacije svedoka.

- U procesu protiv Haradinaja nestalo je već oko 40 svedoka. Kod nas se pogrešno ističe da je OVK samo ubijao Srbe, a to nije tačno, ubijani su i drugi, samo da su neprijatelji OVK. Pričao sam i sa Albancima koje je zlostavljao OVK. Naša država sa njima ništa nije uradila, a dosta njih je otišlo u inostranstvo - kazao je Lukić i dodao:

- Realna je opasnost da dođe do eliminacije svedoka. Vrlo je teško osuditi nekog bez pravih svedoka.

Odgovornost

TAČI ODGOVARA I ZA „ŽUTU KUĆU“?

foto: EPA

Mediji prenose da je mnogo delova optužnice i dalje pod oznakom tajnosti. Međutim, kako se u nekim delovima kao mesto zločina navodi naselje Kukeš, koje se nalazi na severu Albanije, to može da ukazuje da će optužnicom biti tretirana i trgovina organima u slučaju „žuta kuća“.

Euleks na terenu

PRETRESENE TAČIJEVA I VESELJIJEVA KUĆA

foto: Printscreen

Pripadnici Euleksa juče ujutru su izvršili pretres porodičnih kuća Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, javili su prištinski mediji. Ispred objekata u kojima je vršen pretres viđeni su pripadnici policije Kosova, koji su obezbeđivali prilaz.

Kurir.rs/ Katarina Blagović / Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track