Užasno: Oči i duše stradalih svuda će pratiti zločince!

POTRESNO SVEDOČENJE ŽRTVE ZLIKOVACA TERORISTIČKE OVK! Nataša Šćepanović: Otac i majka su mi stradali na NAJMONSTRUOZNIJI NAČIN!

Politika -

Nataša Šćepanović, koja je izgubila oca i majku na Kosovu, za Kurir priča o strahotama koje su zadesile njene roditelje i veruje da će pravda biti zadovoljena i da će odgovorni iz terorističke tzv. "OVK" biti kažnjeni

Nataša Šćepanović izbegla je pre rata sa Kosova i Metohije iz mesta Istok, a gotovo svi drugi koji su ostali te 1998. i 1999, nadajući se da neće pasti u ruke zločinačkog tzv. "OVK", stradali su.

Tragično su završili i njeni otac i majka, a u potresnoj ispovesti za Kurir TV Nataša se priseća užasa koji ona i njena sestra proživljavaju bezuspešno tragajući za posmrtnim ostacima roditelja. Nada se da će zločinci kad-tad progovoriti i da im „oči i duše nevino stradalih neće dozvoliti da bez istine odu na onaj svet“.

Razularena banda

- Roditelji nisu želeli da napuste svoju kuću i rodno mesto. Verovali su da im se ništa neće desiti jer su imali dobre odnose sa albanskim komšijama, ali svi koji su ostali u Istoku završili su kao moji roditelji, niko nije izašao živ. Svi su postradali na najsurovije načine. Kada se većinsko stanovništvo iselilo, došli su Albanci, razularene bande, i nastao je haos. Svi koji su ostali saslušavani su, mučeni su, oni su im upadali u kuće i spaljivali im stvari. Majka i otac su bili na listi nestalih sve do 2003. Tek tada su pronađeni ostaci moga oca, a majke ni do danas - priča Šćepanovićeva.

Kosti njenog oca su pronađene na groblju Lešće, zajedno sa ostacima vojnika.

- Urađena je DNK analiza i utvrdili su da te kosti pripadaju mom ocu. Kad smo ga sahranili i objavili čitulju za njega, to je bilo kao da je živ. Majka nije pronađena do dana današnjeg, ne zna se gde se nalaze njene kosti. Čak smo hteli da poklonimo imanje svojih roditelja samo za informacije gde su njihovi ostaci. Od tate smo primili par kostiju i ne znamo uzrok smrti, obdukcioni nalazi pokazuju da je mučen jer su kosti raskomadane. U njemu piše: „Pokušaj spaljivanja kostiju radi uklanjanja dokaza“. Sve se radilo planski - kaže Šćepanovićeva.

Obezglavljena tela

Iako je prošlo više od dve decenije, kaže da ne gubi nadu i da veruje da će pravda biti zadovoljena.

- Mislim da ljudi koji su učinili takve zločine moraju da odgovaraju, nadam se da će ih oči i duše naših nevino stradalih svuda pratiti i da im neće dati mira i da će jednog dana morati da kažu istinu. Da neće moći da odu na onaj svet, a da to ne priznaju. To je bilo stravično! Svako telo koje je pronađeno nije pronađeno s glavom, sva su tela obezglavljena. Uzdam se u pravedan sud i u božji sud - kaže Šćepanovićeva.

IZVEDEN PRED SUDIJU, NEGIRAO KRIVICU

Veselji: Nisam kriv ni po jednoj tački optužnice

Nekadašnji šef tzv. "obaveštajne službe" terorističke paravojske tzv. "ovk" Kadri Veselji juče je prvi put izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici. Odbacio je sve stavke iz optužnice.

- Čuo sam optužbe i pročitao sam ih, dopustite mi da kažem sa punim uverenjem da nisam kriv ni po jednoj tački iz optužnice - rekao je on.

Sudija je najavio da se na ovom pristupanju sudu neće iznositi nikakvi dokazi za tačke u optužnici, a Veselji je odgovorio:

- Časni sude, da, čuo sam tačke optužnice, nisam kriv - rekao je Veselji. Njemu je pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno s Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, oni se, pored drugih optužbi, terete za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja.

Podsetimo, Veselji je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Seljimijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

I Tači i Krasnići su se u ponedeljak izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti specijalizovani tužilac Kosova.

NAJAVA

Otvaranje glavnog pretresa u Hagu za nekoliko meseci

Iako su se bivši politički direktor OVK Hašim Tači i bivši portparol OVK Jakup Krasnići pojavili pred pretpretresnim sudijom u Specijalnom sudu, otvaranje glavnog pretresa moglo bi da traje oko šest meseci, a četvoricu visokih lidera OVK u Hagu čeka dugotrajno suđenje, piše Koha.

VJOSA OSMANI

Da se prekine dijalog sa Srbijom

foto: EPA/Georgi Licovski

Vršilac dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani zatražila je juče da se dijalog sa Srbijom prekine usled najnovijih dešavanja po pitanju suđenja za ratne zločine. Ona je ocenila da nije vreme za nastavak dijaloga sa Srbijom, u vreme kada Specijalni sud optužuje predsednika i stranačke lidere za ratne zločine.

- Kosovske institucije treba da odvoje malo vremena, konsultuju se međusobno, stvore mnogo jedinstveniji stav o dijalogu.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig Foto: Kurir, EPA/JERRY LAMPEN, EPA/Peter Dejong

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja