VLADIMIR MARINKOVIĆ: Patrijarh Irinej voleo je sve hrišćane, ali i sve ljude, ulivao je u svakog od nas snagu anđeoske ljubavi
Foto: Marina Lopičić

saučešće sveštenstvu

VLADIMIR MARINKOVIĆ: Patrijarh Irinej voleo je sve hrišćane, ali i sve ljude, ulivao je u svakog od nas snagu anđeoske ljubavi

Politika -

Narodni poslanik SNS Vladimir Marinković izjavio je saučešće Svetom Arhijerejskom Sinodu, sveštenstvu i monaštvu SPC, zbog smrti patrijarha Irineja.

Njegovo pismo prenosimo u celosti:

- Draga braćo i sestre u Hristu, pre svega, upućujem izraze najdubljeg saučešća svima onima koji ispovedaju veru Hristovu, učestvujući u bolu zbog gubitka našeg duhovnog pastira, Njegove svetosti, ali i verujući u duhovnu snagu i smisao uskrsnuća Hristovog, koje simbolizuje uskrusnuće života i svega dobrog i lepog u svakome od nas. Njegova svetost Patrijarh Irinej preselio se u večnost u vremenu kada se Srbija, kao i pravoslavna vera naša nalaze pred najvećim iskušenjima u savremenom dobu. Ali i to tegobno, iskušeničko doba potvrdilo je da nas Svevišnji gleda i štiti, jer nam je baš u tom teškom vremenu poslao Patrijarha Irineja, duhovnog pastira koji nas je vodio putem Hristove vere i Hristove evandjeoske poruke – jer ja sam svetlost i život , ko veruje u mene živeće. Idući tim putem, Patrijarh Irinej je vodeći nas tim duhovnim putem pokazao pravi smisao sabornosti, koja nam daje snagu da odbranimo temeljne vrednosti pravoslavlja.

Siguran sam da su Patrijarha Irineja vodile Hristove reči – jer Bog toliko zavole svet, da je žrtvovao sina svog jedinorodnoga, da niko ne pogine, već da svako zadobije život večni. Tako je Patrijarh Irinej voleo sve hrišćane, ali i sve ljude, ulivajući u svakog od nas snagu andjeoske ljubavi.

Zato verujem da će blaženopočivši Patrijarh na nebeskom tronu sedeti na desnoj strani od Hrista, na onoj strani na kojoj sede oni koji su najponiznije služili druge. Počivaj u miru i ljubavi kojom te okružuju oni, koji te neće zaboraviti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja