PETKOVIĆ U PRVOJ POSETI KIM OTKAD JE POSTAO DIREKTOR KANCELARIJE: Obišao novoizgrađenu PCR laboratoriju u Severnoj Mitrovici FOTO
Foto: Kosovo online

na dnevnom nivou obradi i do 250 uzoraka

PETKOVIĆ U PRVOJ POSETI KIM OTKAD JE POSTAO DIREKTOR KANCELARIJE: Obišao novoizgrađenu PCR laboratoriju u Severnoj Mitrovici FOTO

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posetio je danas Severnu Mitrovicu prvi put otkad je postavljen za direktora Kancelarije i obišao novoizgrađenu PCR laboratoriju u Severnoj Mitrovici, u kojoj se obrađuju uzorci testova na koronavirus iz svih sredina sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

Novoizgrađena PCR laboratorija izgrađena je sredstvima koje je obezbedila Kancelarija za KiM, i u njoj se na dnevnom nivou obradi i do 250 uzoraka sa celog KiM.

foto: Kosovo online

"Samo udruženi i snažno možemo biti u mogućnosti da se branimo od ovog virusa. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, kao i Kancelariji za KiM, mi smo bili u prilici da izgradimo ovu PCR laboratoriju koja je jedna od najsavremenijih na ovim prostorima. Imamo najbolju opremu, tako da se sada svi uzorci sa Kosova i Metohije slivaju u ovu laboratoriju odakle se obrađuju rezultati, a vreme je u borbi protiv kovida od ključne važnosti“, rekao je Petković.

On je ukazao da zapošljavanje medicinskih radnika najbolje pokazuje pažnju države Srbija prema srpskom narodu.

foto: Kosovo online

"Do sada ovde u KBC U Kosovskoj Mitrovici zaposlene su 83 medicinske sestre i 45 lekara, a prošle nedelje je raspisan konkurs za još 38 medicinskih sestara. Pomoći ćemo i kada je reč o nabavci novih sanitetskih vozila i svega drugog što je potrebno“, rekao je Petković.

Petković je iz Severne Mitrovice poručio da Srbija želi da gradi budućnost, mir i slogu.

"Jedino tako možemo da opstanemo i ostanemo ovde na našim vekovnim prostorima i da na taj način, živeći u miru sa komšijama Albancima gradimo mir i prosperitet i na celom Zapadnom Balkanu. Duboko smo uvereni da istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda jeste ključ za mir i stabilnost u celom regionu“, rekao je Petković.

foto: Kosovo online

V.d. direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek poručio je da je epidemiološka situacija komplikovana i zabrinjavajuća.

foto: Kosovo online

"Na današnji dan imamo ukupno 161 pacijenta koji je oboleo od kovida. Poseta direktora Kancelarije za KiM uliva nam dodatno samopouzdanje da je država uz nas i da će biti uz nas. Dobili smo obećanja da će stići dodatni materijali, sanitetska vozila, kiseonik, a najbitnija stvar je konkurs za prijem novih 38 medicinskih sestara i tehničara. Poseta Kancelarije za KiM upravo zdravstvenom cetru govori koliko država Srbija misli o nama. Nama je unazad dve godine lični dohodak povećan za više od 60 procenata. Dovoljno smo stimulisani, ima nas dovoljno, i mislim da ćemo se uspešno izboriti sa koronavirusom koji je zahvatio celu planetu, a ne samo nas,“ rekao je Elek.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja