VLADA ODOBRILA DONACIJU: Srbija daje Republici Srpskoj 13.500 doza vakcine
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

USLED OVAKVE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

VLADA ODOBRILA DONACIJU: Srbija daje Republici Srpskoj 13.500 doza vakcine

Politika -

Vlade Srbije i Republike Srpske postigle su dogovor o donaciji 13.500 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa Republici Srpskoj, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Nadležne institucije će u narednim danima preduzeti sve neophodne korake kako bi donacija bila što pre realizovana, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju u čitavom svetu izazvanu virusom kovid-19.

Vakcinacijom protiv sezonskog gripa postiže se primarni cilj zaštite od tog virusa, ali je u ovim danima dragocena i zbog smanjenja pritiska na zdravstvene sisteme i sprečavanja potencijalnih hospitalizacija osoba inficiranih sezonskim gripom.

Srbija je tokom pandemije korona virusa kontinuirano pomagala Republici Srpskoj u njenoj borbi protiv pandemije, pa je tako, krajem marta, Srbija Srpskoj donirala pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski, 2.000 zaštitnih odela, 200 naočara i 50.000 rukavica.

Podseća se da je RS upućeno je i 10.000 litara rastvora natrijum hipohlorita, a nedugo zatim i određeni kontigent testova na virus kovid-19.

Tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci, isporučeno je 15 sanitetskih vozila, donacija vredna 750.000 evra.

Paralelno sa svojom borbom protiv korona virusa, Vlada Srbije nastaviće i u budućnosti da na svaki mogući način pomaže Republici Srpskoj i srpskom narodu u njihovoj borbi protiv epidemije kovid-19, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja