VLADISLAV JOVANOVIĆ O HAOSU U SAD: Amerika je na rubu ambisa! Izbor Bajdena ni izbliza nije smirio rasne i socijalne tenzije!
Foto: Dragan Kadić

ZA KURIR

VLADISLAV JOVANOVIĆ O HAOSU U SAD: Amerika je na rubu ambisa! Izbor Bajdena ni izbliza nije smirio rasne i socijalne tenzije!

Politika -

Amerika je na rubu društvenog, političkog i ekonomskog ambisa, ocenjuje bivši diplomata Vladislav Jovanović poslednje događaje u Vašingtonu. Jovanović kaže da će se tek videti koliko će eksplodirati narastajući pokreti osporavanja neoliberalizma.

- Sve opcije su moguće, čak i taj građanski rat o kojem se već govori u najkonzervativnijim krugovima. Međutim, ovde nije reč samo o konfrontaciji dve politike, već o socijalnom, rasnom, čak i klasnom, revolucionarnom i ideološkom buntu. U Americi vri i ključanje u tom kazanu će se sigurno nastaviti. Ovo je poslednje upozorenje da Amerika ni izbliza nije smirena izborom novog predsednika. Neredi u Kongresu su samo još jedno ponavljanje scena nasilja koje smo viđali poslednjih godina širom Amerike. Setite se nereda povodom ubistava crnaca, rasta nezaposlenih i slično. Čini mi se da je Amerika pred unutrašnjom revolucijom u mirnodopskim uslovima. Zemlja je na rubu društvenog ambisa, ali i političkog i ekonomskog - upozorava Jovanović.

Kako naglašava, desio se presedan, jer su se socijalni, ideološki i rasni problemi spojili u jedan.

- Rasna nejednakost, produbljivanje socijalne nejednakosti i raketno ubrzanje bogaćenja bogatih stvorilo je ovo nezadovoljstvo i ono je personalizovano u Donaldu Trampu. Posle izbornih kontroverzi, on je u očaju pozvao sve da demonstriraju, a to je igra na ivici noža, kao što smo videli - objašnjava Jovanović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja