BRNABIĆEVA O PROVOKACIJAMA KURTIJA I OSMANI: Srbi na KiM sačuvali prisebnost, pokazali dostojanstvo
Foto: Printscreen TV Pink

Beograd uvek otvoren za saradnju

BRNABIĆEVA O PROVOKACIJAMA KURTIJA I OSMANI: Srbi na KiM sačuvali prisebnost, pokazali dostojanstvo

Politika -

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je danas da je srpski narod na Kosovu i Metohiju suočen s tim da politički lideri iz Prištine pokušavaju da dobiju jeftine političke poene, umesto da se bave životnim pitanjima i pomognu narodu koliko mogu.

Brnabić se zahvalila Srbima na KiM što su, na provokaciju Aljbina Kurtija i Vljose Osmani, koji su juče bili na severu, imali odmerenu reakciju, sačuvali prisebnost i pokazali dostojanstvo.

"Oni žive u atsmoferi stalnih provokacija", rekla je premijerka.

Podsetila je na izjavu predsednika Aleksandra Vučića da Srbija na Kosovo nije poslala oružje i tenkove, već vakcine i lekove, a reakcija Prištine na to pokazala je šta srpski narod može da očekuje.

Naglasila je da je Beograd uvek otvoren za saradnju, podsetivši da je, u trenutku kada je Prištini nestalo PCR testova, upravo iz Beograda upućeno 1.000 testova, u trenutku kada se niko od njihovih partnera nije setio da li im treba podrška.

O tome, dodaje, nije se ni pričalo, dok nije procurila vest iz takozvanog ministarstva zdravlja u Prištini.

"Spremni smo da pomognemo, isto kao što bi i sada bili spremni da pomognemo Albancima sa vakcinama", naglasila je Brnabić za TV Pink

Kazala je da Srbija pomaže i drugim partnerima u regionu, i dodala da Fajzerove vakcine u Severnu Makedoniju još nisu poslate jer se čeka saglasnost Fajzera.

"Srbija želi da pokaže solidarnost", podvukla je premijerka.

Igor Simić iz Srpske liste kazao je da su Osmani i Kurti pokušali da ugroze mir, upadom na sever pokažu silu, Srbe zastraše.

"Reakcija Srba bila je na visokom nivou. Bili su uzdržani, ali poslali su poruku da ljudima koji žele da unesu nemir nije mesto na severu. Kurti najavljuje formiranje 'Velike Albanije' a onda dolazi na sever, tako da nije mogla biti drugačija reakcija", kazao je Simić.

Ukazao je da su sa njima bili ljudi sa oznaka OVK koji su bili i naoružani.

"Dobro je da je sve proteklo mirno. Pokazana je jasna poruka čiji je ovaj prostor i mislim da su Kurti i Osmani to dobro razumeli", rekao je Simić.

Govoreći o vakcinaciji Srba na KiM, kazao je da je posle nasrtaja Prištine vakcinacija organizovana u Raški, Kuršumliji i Bujanovcu.

"To protiče u redu. Više hiljada Srba sa KiM imalo je i imaće priliku da se vakciniše", naglasio je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track