AMERIČKA AGENCIJA BLUMBERG HVALI PREDSEDNIKA: Vučićeva politika Srbiju učinila vodećom u Evropi u vakcinisanju
Foto: Shutterstock, Marina Lopičić

EU zaglibila u fijasku zbog vakcinacija

AMERIČKA AGENCIJA BLUMBERG HVALI PREDSEDNIKA: Vučićeva politika Srbiju učinila vodećom u Evropi u vakcinisanju

Politika -

Američka agencija Blumberg ocenjuje u današnjem tekstu o vakcinaciji u Srbiji da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio svoju zemljom predvodnikom u Evropi u nabavci vakcina "gledanjem i na istok i na zapad". .

Agencija u tekstu "Kina pomaže evropskom savezniku da napreduje u vezi sa vakcinama" uz ocenu da je Srbija iskoristila svoj odnos sa istokom kako bi napredovala sa vakcinam, piše da Srbija može da izgleda kao neverovatna priča jer se EU "zaglibila u fijasku zbog vakcinacija", kao i da se istorija balansiranja geopolitičkih interesa Srbije isplati u kritičnom trenutku. EU je obećala zemljama Zapadnog Balkana 70 miliona evra za nabavku vakcina, piše Blumberg, međutim isporuke se odlažu, a umesto da čeka na pomoć EU Srbija je obezbedila vakcine direktno iz Kine, Rusije i SAD.

"Srbija je važan most za Kinu za sticanje uporišta u Evropi, ali i tradicionalni saveznik Rusiji i teži pridruživanju EU. Ti odnosi omogućavaju joj da diverzifikuje izvore vakcina i vakciniše veći deo svog stanovništva, više od bilo koje druge nacije u Evropi", piše Blumberg.

Agencija dalje navodi da je Srbija većinu vakcina, 1,1 miliona doza dobila od kineske državne kompanije Sinofarm, kao i da je Vučić rekao da je njegovo odbijanje da se pridruži horu lidera koji su kritikovali Kinu na bezbednosnoj konferenciji u Nemačkoj, što mu je pomoglo da uspostavi dobre odnose sa ministrom spoljnih poslova Vang Jiom.

"Ja jedini ni za šta nisam optužio Kinu, tako da smo imali bratski sastanak i od tada je počela podrška Kine nama u vezi sa korona virusom i svim ostalim", rekao je Vučić nedavno u televizijskom obraćanju.

Brzo uvođenje vakcinacije u borbi protiv korona virusa u odnosu na EU povlači za sobom napetost na celom kontinentu, ali i geopolitičke posledice u njegovom nejnestalnijem regionu, piše Blumberg i dodaje da pristup Srbije već ima svoje sledbenike u EU poput nađarske koja je odobrila vakcine iz Rusije i Kine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track