VAŠINGTON POST IZVEŠTAVA O SRBIJI: Češki premijer s timom eksperata došao u Beograd da iz prve ruke vidi kako teče vakcinacija!
Foto: Printsreen, Zorana Jevtić

Američki AP izvestio o poseti babiša beogradu

VAŠINGTON POST IZVEŠTAVA O SRBIJI: Češki premijer s timom eksperata došao u Beograd da iz prve ruke vidi kako teče vakcinacija!

Politika -

Upoznao se s programom vakcinacije u Srbiji

BEOGRAD - Češki premijer posetio je juče Srbiju kako bi saznao više o masovnoj imunizaciji kineskim i ruskim vakcinama koje EU još nije odobrila.

češki lider Andrej Babiš zatražio je vakcine van programa vakcinacije EU pošto isporuke zapadnoevropskih farmaceutskih kuća kasne. S timom eksperata, Babiš je prošle nedelje posetio Mađarsku, prvu EU članicu koja je dala zeleno svetlo ruskoj vakcini.

Zahvaljujući kineskim i ruskim vakcinama, Srbija je trenutno druga u Evropi, posle Britanije, kada je reč o broju vakcinisanih po glavi stanovnika.

Ana Brnabic, Andrej Babis
foto: Printsreen

- Pokušavam da skupim što je moguće više informacija o vakcinama koje još nisu odobrene, rekao je Babiš u Beogradu posle sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, javio je AP a preneo Vašington post.

Babiš je novinarima pre puta u Beograd rekao da Češka nije spremna da koristi ruski Sputnjik V pre nego što dobije odobrenje od Evropske agencije za lekove. U Beogradu je rekao da njegova zemlja želi da bude spremna kada odobrenje usledi.

- Za nas je bitno da nabavimo što više bezbednih vakcina. Trebalo bi da napustimo politiku i razgovaramo o zdravlju ljudi jer situacija u vezi sa virusom u Češkoj nije povoljna", rekao je Babiš, čija je poseta Beogradu uključivala i posetu jednom od centara za vakcinaciju. U Češkoj, sa 10 miliona stanovnika, od korona virusa je do sada obolelo milion stanovnika, a više od 17.600 je preminulo.

Češko Ministarstvo zdravlja objavilo je da se isporuka vakcina kompanije Moderna odlaže za nedelju dana i da će stići za 10 dana, ali i da će stići duplo manja pošiljka od očekivane.

(Kurir.rs/Washington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track