DRAGAN ĐILAS PRETI ULIČNIM PROTESTIMA, PRIZIVA HAOS: Opozicija unapred otpisala dijalog sa vlastima!
Radikalne metode Dragan Đilas, Foto: Zorana Jevtić

Priznao

DRAGAN ĐILAS PRETI ULIČNIM PROTESTIMA, PRIZIVA HAOS: Opozicija unapred otpisala dijalog sa vlastima!

Politika -

Taktika dela opozicije je da izazove tenzije, pa da ih neko dovede na vlast bez izbora, ocenjuju analitičari

Dijalog između vlasti i opozicije nije ni počeo, a lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas zapretio je uličnim protestom. On je priznao da su predstojeći razgovori s predstavnicima vladajućih stranaka uz posredstvo EU poslednja šansa da opozicija na miran način dođe do ispunjenja svojih zahteva.

Stara taktika

- Dijalog je poslednja šansa da izađemo iz krize na miran način i da dođemo do slobodnih izbora na kojima građani mogu da izraze slobodnu volju. Ako se to ne desi, onda nam preti ishod koji ne može biti dobar i protesti na ulicama - izjavio je Đilas i naglasio da bez uspeha pregovora ne postoje izbori, pa time ni učešće opozicije na njima.

Jelena Vukoičić
foto: Medija Centar

Politikolog Jelena Vukoičić kaže za Kurir da je ovo samo nastavak poznate Đilasove taktike kojom on izbegava dogovor i normalno političko delovanje i izaziva tenzije i podele.

- Njegova izjava je i potkopavanje dijaloga između vlasti i opozicije, a koji nije ni počeo. Đilas i taj mali deo opozicije konstantno pokušavaju da stvore tenzije i podele, pa da dođu na vlast bez izbora. Odlično znaju da bi na izborima doživeli debakl, te naravno hoće ulicu i haos i računaju da će neko van granica ove zemlje da ih dovede na vlast, što je nonsens - ocenjuje ona.

Četiri platforme

Inače, uoči početka međustranačkog dijaloga u opozicionom bloku vlada potpuno rasulo. Nesposobnost lidera opozicije da bilo šta dogovore ili organizuju pokazala se najbolje na terenu pripreme za ove razgovore uz posredovanje evroparlamentaraca. U ovom trenutku postoje najmanje četiri platforme za pregovore, iza kojih stoje različite opozicione skupine, a ne postoji ni saglasnost u vezi s potencijalnim pregovaračima.

MILOŠ JOVANOVIĆ (DSS)

Nećemo sa strancima

Milos Jovanovic
foto: Marina Lopičić

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je da je ta stranka ostala pri stavu da problemi u Srbiji treba da se reše unutar vlasti i opozicije, bez posrednika. On je za televiziju Prva rekao da je učešće stranaca u međustranačkom dijalogu „direktan udar na dostojanstvo Srbije“.

- Još kao dete naučen sam da se „ako ima prljavog veša, on ne iznosi iz kuće“. Mnogo toga ne valja, od pritiska na birače, pogotovo na lokalu, do stanja u medijima. I za to je odgovorna vlast. Ali ne želim da to iznosim pred nekim ko nije iz naše zemlje, već želim da mi to sami rešimo - naveo je Jovanović.

Kurir.rs/ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track