IZ MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI TVRDE: Ukradeni nakit vredan je 300.000 evra i nije pronađen!
Foto: Printscreen

POLITIKA

IZ MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI TVRDE: Ukradeni nakit vredan je 300.000 evra i nije pronađen!

Politika -

Nakit koji je pre dve godine ukraden iz Muzeja primenjene umetnosti u pljački u kojoj je učestvovao, prema rečima ministarke Maje Gojković, jedan pripadnik obezbeđenja, vredi 300.000 evra!

Kako su za Kurir rekli iz Muzeja primenjene umetnosti, krajem jula i početkom avgusta 2019. ukraden je 41 predmet.

- Uglavnom je to zlatni nakit iz 19. i prve polovine 20. veka, koji ima znatnu materijalnu vrednost. Među ukradenim predmetima nalazi se nekoliko njih koji pored materijalne imaju i veliku kulturno-istorijsku vrednost, kao što su, na primer, prsten s grbom, nalaz iz okoline Janjeva s kraja 14. i početka 15. veka, i narukvica sa cvetom od lapis lazulija, čija se istorija vezuje za dinastiju Obrenović i koja je izrađena u Minhenu 1887. godine. Ukupna vrednost ukradenih predmeta procenjena je na oko 300.000 evra - naveli su za naš list, nakon što smo kontaktirali s direktorkom Muzeja Ljiljanom Miletić Abramović.

Maja Gojković
foto: Nikola Anđić, Dragana Udovičić

Oni su potvrdili da je za krađu osumnjičen noćni čuvar.

- Krađa muzejskih predmeta odmah je uočena i prijavljena policiji (SBPOK). Za krađu je osumnjičen noćni čuvar angažovan preko agencije za obezbeđenje "Dobergard" iz Beograda. Policija je protiv osumnjičenog podnela krivičnu prijavu i slučaj se trenutno nalazi pred nadležnim tužilaštvom. Prema informacijama kojima raspolažemo, ukradeni predmeti još uvek nisu pronađeni - rekli su nam u pisanom odgovoru.

Na pitanje zašto, imajući to u vidu, nije raskinut ugovor s pomenutom firmom za obezbeđenje, iz Muzeja kažu da je razlog taj što su bile u toku istražne radnje SBPOK.

Na pitanje zašto Ministarstvo kulture nije bilo obavešteno o pljački, kako tvrdi ministarka Gojković, navode da iz primarnog interesa da predmeti budu pronađeni, a u cilju sprovođenja policijske istrage i prikupljanja dokaza, Muzej nije davao nikakva obaveštenja o ovom događaju.

Reagovali

Dobergard demantuje povezanost s navijačima

Dušan Đukić, generalni direktor kompanije "Dobergard", koja obezbeđuje Muzej, negirao je da ta firma ima ikakve veze s bilo kojom navijačkom grupom.

- "Dobergard" je usluge obezbeđenja pružalo ovoj ustanovi još od 2014, uz više ugovora o javnoj nabavci, pa i 2019, kad se navodi da se desila velika krađa u ovom muzeju. Apsolutno su netačni i izneti navodi da iza naše kompanije i vlasnika stoji "jedna od navijačkih grupa povezana sa organizovanim kriminalom", koja je navodno "još u 2019. izvela spektakularnu pljačku u Muzeju primenjene umetnosti i da je o tome policija očigledno zataškavala slučaj" - naveo je Đukić, te pozvao ministarku da odmah podnese nadležnim organima, a ne medijima, sve dokaze koje je pronašla i na kojima temelji ovakvu svoju izjavu.

Foto/Source:Printscreen/ I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track