BAHATO: Mladen Šarčević pred smenu spiskao 3,5 miliona iz budžeta! Častio sebe i saradnike preskupim telefonima!
Foto: Ana Paunković, Kurir

Bivši ministar prosvete potpisao bespotrebni ugovor

BAHATO: Mladen Šarčević pred smenu spiskao 3,5 miliona iz budžeta! Častio sebe i saradnike preskupim telefonima!

Politika -

Bivši ministar prosvete u jeku pandemije koronavirusa i neposredno pred odlazak s te funkcije potpisao ovaj bespotrebni ugovor

Bivši ministar prosvete Mladen Šarčević počastio je sebe i svoje bliske saradnike skupocenim mobilnim telefonima novcem ministarstva neposredno pre nego što je iz njega otišao! On je protraćio čak 3,47 miliona dinara na telefone, od kojih pojedini koštaju čak po 132.000 dinara.

Naime, javnom nabavkom iz jula prošle godine, koju je potpisao upravo Šarčević, i to samo dva meseca pred svoj odlazak iz te institucije, kupljeno je ukupno 75 mobilnih telefona, od kojih tri koštaju po 132.000 dinara, njih deset po 97.800 dinara, zatim 30 telefona od po 16.920 dinara i još 32 telefona, čija je cena 49.680 dinara po komadu. Sve u svemu, tačno 2,89 miliona dinara bez PDV, odnosno 3,47 miliona dinara sa uračunatim porezom.

Kako je navedeno u zaključnom ugovoru, rok za plaćanje kompaniji „Uspon d. o. o.“ iz Čačka, koja je bila i jedini ponuđač u postupku ove javne nabavke, bio je 45 dana, što će reći neposredno pred odlazak tada aktuelnog ministra Šarčevića sa te funkcije.

Mladen Šarčević, nabavke
foto: Kurir

Bivši ministar Mladen Šarčević očigledno u ovom bahaćenju ne vidi ništa sporno. On je za Kurir poručio da je „uobičajeno da ministri i državni sekretari dobijaju skuplje telefone“.

- Uzimaju se za ministarstvo i jeftini i skuplji telefoni, dosta je onih zaposlenih koji imaju potrebu za službenim telefonima, a za ministra i državne sekretare se uglavnom uzimaju bolji modeli. Mi inače nismo nešto mnogo trošili po drugim osnovama - rekao nam je Šarčević.

Nije zgoreg napomenuti i da je u međuvremenu mesecima trajala vanredna situacija u čitavoj zemlji izazvana koronavirusom, te da je državne novce trebalo izdvajati za organizovanje prelaska na onlajn nastavu, digitalne udžbenike za đake i mnogo svrsishodnije stvari od skupocenih mobilnih telefona.

Mladen Šarčević, nabavke
foto: Kurir

Dragan Dobrašinović

Nek kupi i dijamantski, ali svojim parama

Prema oceni Dragana Dobrašinovića, predsednika Koalicije za nadzor javnih finansija, reč je o potpuno bahatom potezu u tom trenutku odlazećeg ministra. - Realno, u pitanju je potpuno nepotreban trošak. Niko ne spori da su službama potrebni mobilni telefoni, ali u ovom svetu postoje vrlo pristojni telefoni i od oko 30.000 dinara, a koji se funkcionalno uopšte ne razlikuju od ovih od po nekoliko stotina hiljada dinara. U pitanju je bahaćenje bez ikakve realne potrebe, pravi skorojevićki pristup. Ako kupuje svojim parama, neka kupi i dijamantski telefon ako baš želi, ali ovde je sve jasno - rekao je Dobrašinović za naš list.

Ivana Žigić

Bonus video:

00:08

DARA PONOVO LUDUJE U SAOBRAĆAJU: Pevačica pustila muziku do daske i dala GAS! Gazi preko 200!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track