Najnovije vesti

PUTIN I MAKRON REŠAVAJU PITANJE KOSOVA I METOHIJE: Samit o južnoj pokrajini u septembru u Parizu, Srbija dobija jakog saveznika?
Foto: Damir Dervišagić, Profimedia, EPA

POLITIKA

PUTIN I MAKRON REŠAVAJU PITANJE KOSOVA I METOHIJE: Samit o južnoj pokrajini u septembru u Parizu, Srbija dobija jakog saveznika?

Politika

Razgovoru delegacija Beograda i Prištine, koje bi, prema nezvaničnim najavama, trebalo da se sastanu u septembru u Parizu uz posredstvo predsednika Francuske Emanuela Makrona i predstavnika SAD, trebalo bi da prisustvuje i predstavnik Rusije, pišu prištinski mediji.

Srbija će, ukoliko se ovaj plan realizuje, imati ozbiljnog saveznika u pregovorima s kojima EU i Zapad sami očito nisu uspeli da se izbore, ocenjuju sagovornici Kurira.

Ovu informaciju, inače, preneo je Albanijan post, a najavljeni razgovor biće drugi po redu susret kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića posle berlinskih razgovora. Ulazak predstavnika Rusije u dijalog "popeo" bi pregovore s evropskog na svetski nivo, a imajući u vidu stav Rusije o pitanju kosovskog problema, naša država imala bi moćnog saveznika na svojoj strani u pregovorima, složni su sagovornici Kurira.

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić poručuje za naš list da je uključivanje predstavnika Rusije u razgovore Beograda i Prištine svakako pozitivna stvar jer je poznat, kako ističe, stav zvanične Moskve o pitanju statusa KiM.

Zoran Todić
foto: Printscreen/Youtube

- Znamo da je većina zapadnih zemalja i članica EU priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te će uključivanje Rusije u dijalog između Beograda i Prištine svakako značiti za poziciju Srbije, jer imamo razumevanje ruske strane. Njihovo uključivanje će u znatnoj meri da olakša i pomogne našoj poziciji, nećemo biti sami kao dosad, kada su se samo vršili pritisci na Beograd - smatra Todić.

Da je uključivanje Rusije u dijalog bez dvojbe pozitivna stvar za Beograd, ocenjuje i bivši diplomata Zoran Milivojević.

Zoran Milivojević, Lični stav
foto: Marina Lopičić

- Uključivanje ruskog predstavnika značilo bi da je postignut dogovor da se o Kosovu razgovara sa svim relevantnim faktorima i Rusija bi svakako delovala na našoj strani i bila na onoj poziciji na kojoj je i inače. To znači da bi se razgovaralo na liniji međunarodnog prava i da bi se stvar vratila pod okrilje Saveta bezbednosti UN. Istovremeno, uključivanje Rusije znači da se posredovanje EU pokazalo kao neefikasno i neplodovorno - zaključuje Milivojević za Kurir.

I izvori iz diplomatskih krugova smatraju da je bila velika greška što su se pregovori o Kosovu iz UN premestili pod okrilje EU.

- EU se pokazala kao nedovoljno sposobna da reši kosovsko pitanje i dobro je što se razgovori očito vraćaju na globalni nivo, te neće samo Priština imati naklonost već i Beograd. Uključivanje ruskog predstavnika nesporno je veliki plus za Beograd - smatra sagovornik Kurira.

Inače, cilj ovog sastanka, koji je Kurir prvi najavio pre nekoliko meseci, jeste pokušaj relaksacije odnosa Beograda i Prištine, jer je neizvesno kada će se nastaviti briselski dijalog, a očekuje se da glavna tema bude formiranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, na čemu insistira Srbija, dok kosovski premijer o tome ima isključiv stav da se na Kosovu, u skladu s ustavom, ne može formirati "jednoetničko uduženje". Istovremeno, Beograd insistira na formiranju ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumom u Briselu.

Zapaljiv prvi govor nove predsednice Kosova 

Drecun: Osmanijeva pokazala da neće kompromis

Vjosa Osmani
foto: EPA/Georgi Licovski

Vjosa Osmani izabrana je prekjuče za predsednicu privremenih prištinskih institucija, a tom prilikom održala je zapaljiv govor, u kome je poručila da pravda neće biti zadovoljena dok "Srbija ne bude odgovarala za zločine koji su počinjeni na Kosovu". Poručila je i da je dijalog s Beogradom jedini put napred, ali da on mora da se vodi "na pravedan i ravnopravan način".

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je za Kurir da su njeni stavovi potpuno podudarni sa stavovima Kurtija, te da njen izbor jasno pokazuje da će strategija Prištine biti da se onemogući postizanje bilo kakvog kompromisnog rešenja, a da se vrše pritisci na Beograd za međusobno priznanje.

- Zatvorena su vrata za bilo kakav dogovor za formiranje ZSO, a jasno je i da će postavljati dodatne zahteve, poput ratne odštete i slično. Time se pokazuje i odnos prema srpskom narodu, oni ne mogu da prihvate da on bude ravnopravan i da ima legitimne interese. Jednostavno, Priština postavljanjem Osmanijeve pokazuje da nema volje za dogovor - ocenio je Drecun.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto:Damir Dervišagić, Profimedia, EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...