VULIN OTVORENO O KLANU BELIVUK-MILJKOVIĆ: Znaju kavčani i škaljarci kolika im opasnost preti od MUP i BIA
Foto: MUP Srbije

INTERVJU NEDELJE

VULIN OTVORENO O KLANU BELIVUK-MILJKOVIĆ: Znaju kavčani i škaljarci kolika im opasnost preti od MUP i BIA

Politika -

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, u razgovoru za Kurir otkriva kako policija, i nakon predaje dokaza tužilaštvu, i dalje dolazi do novih detalja o prisluškivanju predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice. Govoreći o mafiji u Srbiji, Vulin kaže da MUP zna ko su potencijalni naslednici uhapšenog Veljka Belivuka, ali i naglašava da će se njegov uspeh kao ministra policije meriti time da svaka sledeća organizovana kriminalna grupa koju država pronađe i razbije bude slabije organizovana, manje opasna i kraćeg trajanja.

MUP je pre izvesnog vremena predao dokaze tužilaštvu o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Da li je MUP dopunom dokaza završio posao u vezi s tim ili se istraga nastavlja?

- Kada god se otkrije neki novi dokaz, mi ga dostavljamo tužilaštvu. Često se dešava da se istražuje sasvim drugi predmet, a da se u radnim stanicama otkrije još poneki razgovor ili dokaz o prekucavanju razgovora i pružanju transkripata na uvid licima koja nikako nisu imala pravo da budu upoznata sa njima. MUP je nelegalno prisluškivanje nedvosmisleno dokazao, a sada je na Tužilaštvu za organizovani kriminal da kvalifikuje delo i započne postupak. Imam potpuno poverenje u stručnost tužioca Nenadića, kao što sam se već uverio u njegovu ličnu i profesionalnu hrabrost.

Nijedna od 26 osoba koje su bile na merama kako bi se preko njih nezakonito prisluškivao predsednik države nije uhapšena, privedena niti saslušana. Šta vam to pokazuje?

- To znači da tih 26 osoba nije slučajno bilo na merama i da nisu prisluškivane zato što su vršile krivična dela, već da su bile zanimljive samo kao lica preko čijih komunikacija sa predsednikom Vučićem ili članovima njegove porodice će moći da se ostvari uvid u ono što govori predsednik.

Država je zadala jak udarac mafiji hapšenjem grupe Veljka Belivuka. Ima li bojazni da će njegovi naslednici ili protivnici krenuti u međusobne obračune za prevlast u vođenju ilegalnih poslova?

- Policija zna ko su potencijalni naslednici klana Belivuk-Miljković, i potpuno smo svesni da se kavački klan neće odreći Srbije kao tržišta narkotika, ali ni kontrole nad putevima droge za zapadnu Evropu. Vođe kavačkog klana su slobodne, nalaze se u zapadnoj Evropi i Crnoj Gori. Intenzivno rade na obnavljanju mreže. A škaljarski klan, čiji brojni pripadnici su ubijeni u mafijaškim obračunima, sada vidi svoju priliku za povratak. Borba sa njima jednostavno nikada neće prestati i bande koje prodaju narkotike i zbog njih ubijaju nikada neće nestati. Životi svih koji se suprotstavljaju narko-klanu, čija se zarada od prodaje droge, reketa, ubistava i drugih krivičnih dela procenjuje na milijarde evra, pod stalnom su pretnjom, od predsednika Vučića, kao ključnog političkog nosioca borbe sa ubicama i trovačima, pa sve do istražitelja, bez čijeg rada i hrabrosti ne bi bilo nimalo uspeha. Znaju „kavčani“ i „škaljarci“ kolika im opasnost preti i od MUP i od BIA, čiji su radnici zajedničkim naporima razbili klan Belivuk-Miljković, kao što znaju da je tužilac Nenadić bio nezaobilazan faktor koji sada preuzima pravnu borbu sa klanom, borbu koja je i važnija od njihovog fizičkog sklanjanja sa ulica.

Koliko ste zadovoljni radom MUP na tom polju?

- Moj uspeh kao ministra policije će se meriti time da svaka sledeća organizovana kriminalna grupa koju pronađemo i razbijemo bude slabije organizovana, manje opasna i kraćeg trajanja. Baška to što ja merim uspeh svakog načelnika policijske uprave po tome koliko se uspešno bori protiv uličnog kriminala koji pogađa običnog čoveka. Zato vraćam i pozornike u svaki kvart, da budemo što prisutniji u svakodnevnom životu i što više na usluzi građanima.

Predsednik Vučić je revoltirano reagovao na vest da je Nikola Vušović, zvani Džoni, uhapšen u Dominikanskoj Republici, pa odmah zatim i pušten na slobodu. O čemu je tu reč?

- Vušović je kriminalac koga već dugo tražimo, njegovo pojavljivanje u Dominikanskoj Republici nije prošlo bez naše pažnje. Prva informacija je bila da je uhapšen, pa da je priveden, pa da je u kampu za migrante, potom da nije, ali da se prati, a onda da ga nema. Sa partnerskim službama pokušavamo da ga lociramo. Mi nećemo odustati.

Saradnička Belivukova struktura dopirala je i do državnih institucija, odnosno pojedinih državnih službenika. Dokle se stiglo s ovim vrlo delikatnim poslom čišćenja države od mafijaških pipaka?

- Apsolutna većina pripadnika MUP su čestiti ljudi, na koje treba da budemo ponosni. Ima i onih koji su svoje značke ustupili kriminalcima. Imamo saznanja o pojedincima koji su pomagali klanu, po njima postupamo, neki su uhapšeni, neke istražujemo. Niko neće ostati bez sankcije. Ali radimo i na onima koji sarađuju sa drugim kriminalcima. To se obično ogleda u dostavljanju informacija o istragama ili ih prilikom kontrola saobraćaja i objekata pronađemo u društvu kriminalaca.

I kako to ide?

- Naredio sam da se svaki kontakt sa licima iz kriminogenih sredina mora prijaviti starešini i opravdati, a njegovo neprijavljivanje ili neodobreno ponavljanje vodi ozbiljnim sankcijama. Nije krivično delo da poznajete bilo koga, ali je ozbiljan problem ako policajac vrši poslove obezbeđenja kriminalcima noseći službenu značku i službeni pištolj. Znam tačno u broj i glavu ko sve to radi u MUP, znam u kojim su jedinicama i kako se zovu, i za sve one koji posle upozorenja nastave sa takvom praksom neće biti mesta u MUP. Njihove starešine znaju da će i njihova odgovornost biti zatražena ukoliko se tako nešto prepozna i ne sankcioniše, a posebno ukoliko se takvo kršenje i discipline i morala ne prepozna. Starešine su odgovorne za svoje ljude i politika nezameranja mora da prestane. Imamo slučajeve da dokažemo saradnju policajca sa kriminalcima, a u njegovom dosijeu su samo najviše ocene. U takvim slučajevima tražim da mi se ocene opravdaju, a onaj ko ih je dao da preuzme odgovornost. Zar treba da dočekamo da u nekom obračunu kriminalaca strada policajac koji ih štiti?! Svako bira stranu i ne može tokom radnog vremena da nosi uniformu i služi državi, a posle posla da čuva dilere i reketaše.

Kako komentarišete činjenicu da se tokom afere prisluškivanja i tokom istrage o Belivukovom delovanju pominjalo ime jednog od najviših funkcionera - bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović?

- Ne mogu da govorim o svim detaljima istrage čiji rezultati više nisu u posedu MUP, ali mogu da kažem da nisu reproducerke u Službi za specijalne istražne metode (SSIM) naređivale obradu lica bliskih porodici Vučić, prekucavale same sebi transkripte njihovih razgovora i slale ih sebi da se zanimaju čitanjem u dokolici.

O obaveznoj vakcinaciji:

Nećemo deliti ljude na vakcinisane i nevakcinisane

Jeste li za uvođenje obavezne vakcinacije?

- Predsednik Vučić je učinio ono što nije nijedan lider u Evropi - omogućio je svima da se vakcinišu, potpuno besplatno i još da biraju između različitih vakcina. On je svoju odgovornost i sposobnost i tu pokazao. Sve ostalo je na građanima, njihovom izboru i njihovoj savesti. Ja sam se vakcinisao vakcinom „sputnjik V“, a svako treba da izabere. Nećemo deliti ljude po tome da li su vakcinisani ili nisu.

(Kurir.rs/Ivana Kljajić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track