VUČIĆ NA PROSLAVI DANA EVROPE: Cilj Srbije punopravno članstvo u EU i kompromisno rešenje za KiM
Foto: Tanjug

svečanost

VUČIĆ NA PROSLAVI DANA EVROPE: Cilj Srbije punopravno članstvo u EU i kompromisno rešenje za KiM

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope na poziv šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadora Sema Fabricija.

Svečanom prijemu u Skupštini grada Beograda prisustvuju i premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Prisutan je i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

1 / 8 Foto: Tanjug

Svečanost je počela izvođenjem himni Srbije i EU.

- Kovid je poslednji stres izazov i EU je pokazala spremnost da reaguje. Prvi put smo uspostavili jedinstven mehanizam za distribuciju medicinske opreme i vakcina. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije. Nije preusmerila ni naš fokus za Zapadni Balkan. Mnogo je posla pred nama, ali čvrsto stojimo na vašem evropskom putu - rekao je Fabrici i naglasio da je EU izvezla oko 200 miliona vakcina protiv kovida.

Vučić je svima u Srbiji i EU čestitao Dan Evrope.

Dan Evrope
foto: Tanjug

- Imamo nadu da će naša dostignuća na evropskom budu biti vrednovana. Punopravno članstvo u EU uz kompromisno rešenje za KiM su ciljevi naše zemlje - rekao je Vučić i naglasio da su veoma važne reforme u oblasti vladavine prava.

Vučić je rekao da nikome u Srbiji nije lako kad se čuje kritike od EU.

- EU je nesumnjivo najveći donator i investitor i daleko najveći trgovinski partner Srbije - rekao je predsednik.

Pre sedam godina kompanije iz EU su prema njegovim rečima zapošljavale tri puta manje ljudi nego danas. Vučić je podsetio i na nedavnu istorijsku podršku EU za infrastrukturni projekat izgradnje pruge do granice sa Sverenom Makedonijom.

- Evropu smatramo svojom kućom i želimo da joj damo koliko možemo. Srbija računa na vas - naglasio je Vučić.

1 / 4 Foto: Tanjug

Na kraju svečanosti ambasador Fabrici i predsednik Srbije simbolično su posadili biljke na mapi zelene agende Evrope. U pitanju je pobednički rad studenata FPN koje je Delegacija EU raspisala povodom Dana Evrope.

Zvanice su imale priliku da pogledaju 3D video projekciju na fasadi Skupštine grada beograda i interaktivnu izložbu ''Priče iz Srbije''.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track