PREDSEDNIK BUGARSKE RADEV: Vučić ispuni sve što obeća, sa Srbijom gradimo zajednički evropski put
Foto: screenshot Pink tv

susret predsednika u dimitrovgradu

PREDSEDNIK BUGARSKE RADEV: Vučić ispuni sve što obeća, sa Srbijom gradimo zajednički evropski put

Politika -

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je danas, posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Dimitrovgradu, da Bugarska gradi zajednički evropski put sa Srbijom i istakao da predsednik Vučić ispuni sve što obeća kada je reč o onome što je dogovoreno i pravima bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

"Već godinama sa Vučićem imamo uzajamno delovanje, imamo otvorenost i razmatranje svakakvih pitanja, jasnu viziju kako da pospešimo saradnju i postignemo još veće uspehe, kako da zajedno nacrtamo naš zajednički evropski put", rekao je Radev u obraćanju medijima nakon sastanaka.

Zahvalio je na pozivu i toplom gostoprimstvu i podsetio da je pre tri godine održan prvi put sastanak dvojice predsednika zajedno sa bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji.

"To je bio susret bez presedana. To pokazuje jedno prijateljstvo, dobrosusedske odnose i odlučujuće delovanje po pitanju naša dva naroda", ocenio je Radev.

Aleksandar Vučić, Dimitrovgrad, Rumen Radev
foto: screenshot Tanjug

Rekao je da će danas biti otkriven spomenik Chirilu i Metodiju, za koji je pre tri godine postavljen kamen temeljac, kao i da će taj spomenik duhovno povezati dva naroda.

"Ne samo da danas zavaljujći Chirilu i Metodiju delimo zajednički duhovni prostor već pišemo i jednu istu azbuku. To pokazuje istorijsku bliskost, ali i ocrtava i naš zajednički put za naše ambicije. Idemo ka daljem prijateljstvu", rekao je Radev.

"Hvala predsedniče Vučiću, jer sve svoje obaveze koje preuzmete na sebe to i ispunite", poručio je predsednik Bugarske.

Podrška EU putu Srbije i dijalogu između Beograda i Prištine

Radev je izjavio danas da je Bugarska uvek pružala pomoć Srbiji na njenom putu ka EU, kao i da podržava dijalog Beograda i Prištine, kao jedini način za rešenje problema.

Radev je naveo i da je Bugarska priznala Prištinu i da ta pozicija ne podleže raspravi.

- Ali, mi ćemo nastojati da u okviru EU podržavmo i stimulišemo dijalog i traženje mirnog rešenja problema - rekao je Radev u Dimitrovgradu na pitanje novinara da li Srbija može da očekuje od Bugarske veće razumevanje po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, s obziorm na to da je Bugarska priznala tzv. Kosovo, kao i prilikom otvaranja novih poglavlja u procesu pridruzivanja EU.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja