OSKRNAVLJENA 12. PRAVOSLAVNA SVETINJA NA KOSMETU OD POČETKA GODINE: Opljačkana crkva Svete Petke, Kancelarija osudila (FOTO)
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

policija obavila uviđaj

OSKRNAVLJENA 12. PRAVOSLAVNA SVETINJA NA KOSMETU OD POČETKA GODINE: Opljačkana crkva Svete Petke, Kancelarija osudila (FOTO)

Politika -

Na teritoriji Кosova i Metohije oskrnavljena je dvanaesta pravoslavna crkva od početka ove godine, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Na najnovijem udaru vandala našla se crkva Svete Petke, u selu Donja Šipašnica, u opštini Кosovska Кamenica, a oštećenja na crkvi su primetili žitelji sela kada su krenuli da rade na njivi.

Crkva Svete Petke
foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

- Ovaj napad dešava se u danima kada predstavnici privremenih institucija u Prištini pokušavaju da međunarodnoj javnosti predstave takozvano Кosovo kao oazu verske tolerancije i zonu bezbednosti za objekte Srpske pravoslavne crkve i zahtevaju od UNESКO da sa Liste svetske kulturne baštine u opasnosti, skine četiri srpske svetinje - navodi se u saopštenju i dodaje:

Crkva Svete Petke
foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

- Međutim, u praksi i u svakodnevnom životu na teritoriji Кosova i Metohije svedočimo brojnim napadima na hramove Srpske pravoslavne crkve, kojima se nedvosmisleno pokazuje netrpeljivost prema pravoslavnoj verskoj baštini i šalje poruka srpskom narodu da se ne mogu osećati bezbedno na svojim ognjištima, ni u hramovima. Stoga postoji nasušna potreba da se bezbednost hramova SPC podigne na još viši nivo, a ne da se oni različitim inicijativama i pritiscima iz Prištine izlažu dodatnoj opasnosti.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju izričito zahteva od nadležnih organa da se ovaj slučaj rasvetli, počinioci adekvatno kazne i da se ovakvom verskom ekstremizmu stane na put.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track